Concorreguda diada pel dret a decidir a Lliçà d'Amunt

La Garriga i Palautordera engeguen el vot anticipat per a la consulta del 25-A

Societat

la Garriga, Lliçà d'Amunt, Santa Maria de Palautordera

En un ambient festiu, centenars de veïns de Lliçà d'Amunt van prendre part aquest dissabte en la diada pel dret a decidir organitzada per Lliçà d'Amunt Decideix!, que va tenir com a plat fort l'arrossada popular que prop de 500 persones van compartir a la plaça de Catalunya, feta per un equip de cuiners dels restaurants locals. L'exitosa jornada va comptar amb la participació activa d'una desena entitats i col·lectius locals (l'Ateneu l'Aliança, el Grup d'Ornitologia del Tenes, els Fondistes del Tenes, el grup musical Fet a Mida, la Colla Gegantera, la Colla del Ball de Gitanes, Lliçà Peruanitos, l’Esplai, el Cor de Noies de la Vall del Tenes i l’Arkada Concerts), així com de la ludoteca La Xarranca.

Diversos comerços i empreses de Lliçà d'Amunt, un dels 14 municipis del Vallès Oriental que celebren una consulta sobre la independència de Catalunya el proper 25 d'abril, es van brindar a aportar els productes alimentaris i a fer feines necessàries per dur a terme el gran àpat popular, a preus mòdics, els beneficis del qual es destinen al finançament de la campanya per a la consulta sobiranista. I és que la diada central de la campanya per la consulta a Lliçà d'Amunt va ser possible gràcies a la gran col·laboració de les entitats que hi van organitzar activitats per a tots els públics: passejades, curses, ballades, conferències, jocs... La jornada va començar a les nou del matí i es va allargar fins a la matinada amb els concerts per a joves a l'Aliança, just després de la projecció en pantalla gegant del partit Madrid-Barça.

Durant l'arrossada i els seus preparatius es va comptar amb la presència del popular actor Miquel Gelabert, el Jaume de Can Rata de la sèrie de TV3 Ventdelplà, que va donar suport a la consulta amb un parlament a l'hora del cafè. Al vespre, l'escriptor i periodista Alfred Bosch, director del Centres d'Estudis Contemporanis, va ser l'encarregat de presentar els resultats d'una enquesta aprofundida de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) que analitza les opinions i percepcions de la població catalana sobre una Catalunya independent, així com també de la població de la resta de l'Estat; una visió demoscòpica àmplia que es presentava en un acte públic per primera vegada. Una jornada, segons els seus organitzadors, "rodona i molt concorreguda", en la qual desenes de persones ja es van estrenar a fer vot anticipat.

La Garriga presenta la junta electoral
Per la seva banda, la Plataforma Cívica la Garriga Decidex (PCLGD) va inaugurar divendres un local que ja permet a la ciutadania efectuar el vot anticipat. L'espai, a més, funciona com a punt d'informació sobre la consulta i és obert a tothom interessat a participar en el procés. La inauguració del local -ubicat al carrer del Centre número 1- es va fer en un acte públic que va reunir desenes de veïns. Des de la Plataforma, els portaveus Pol Guardis i Mònica Sabata van exposar el funcionament de la consulta a la Garriga i van fer una crida a la participació, que determinarà l'èxit del procés al municipi.

Durant l'acte també es va presentar la junta electoral que el proper 25-A vetllarà per la transparència de tot el procés, des del moment de la seva convocatòria fins a la finalització de l'escrutini i la publicació dels resultats. Així doncs, la junta electoral contrastarà el compliment del protocol electoral, atendrà les reclamacions o queixes dels ciutadans que considerin que s'estan infringint els seus drets, vetllaran perquè no hi hagi disfuncions en la comissió organitzadora i certificaran els resultats. La junta està integrada per Xavier Moya, advocat; Teresa Niubó, la Garriga Societat Civil; Rababe Riyahi, Associació Cultural Musulmana Activa; Àngel Castiñeira, professor d'ESADE; Eulàlia Paredes, directora d'institut; Josep Mas, periodista; Santi Cucurella, director de la Fundació Universitària Martí l'Humà; Stefano Puddu , dissenyador i publicista; Jaume Guardis, artista i dissenyador gràfic; Frederic de Buen, aparellador; Albert Benzekry, cronista de la Garriga; i Joan Garriga, historiador.

Santa Maria de Palautordera inicia les activitats per al 25-A
També aquest diumenge, a la Plaça Major de Santa Maria de Palautordera, i amb la presència d'un centenar de persones, es va celebrar l'acte d'inici de vot per a la consulta sobre del proper 25A. En el decurs de l'acte es va  llegir el manifest de Palau Decideix (veure document adjunt). Tot plegat acompanyat per les actuacions dels Bastoners de Cardedeu i dels Gegants de Sant Esteve. A més, diverses persones ja van poder dipositar el seu vot de forma anticipada en els locals que estan establerts a aquest efecte.

Aquest és el primer d'un seguit d'actes programats en el marc de la consulta per a incentivar els palauencs a votar. Entre les properes activitats destaquen l'exposició El Regne de Catalunya fins el 1714, el proper 14 d'abril a l'Esplai; la conferència a càrrec del jurista Josep Cruanyes i de l'economista Arcadi Oliveres el proper 17 d'abril, i el concert jove amb les actuacions de O2, la Fundació Terrassa d'en Velaskes i la Increïble història de Carles Carolina, el dia 17 d'abril al vespre.

Edicions locals