Una concorreguda festa reivindica el dret a decidir a Granollers

Unes 400 persones participen en l'acte central de la campanya del 25-A al Vallès

Política

Granollers

Els 14 municipis del Vallès Oriental que organitzen una consulta sobiranista pel proper 25 d'abril van celebrar aquest diumenge a la plaça de l'Església de Granollers una completa jornada festiva per reivindicar el dret a decidir i animar els veïns a anar a votar. Unes 400 persones van participar en l'acte central de la campanya pels referèndums del 25-A que es faran a Aiguafreda, Bigues i Riells, Gualba, la Garriga, Granollers, Lliçà d'Amunt, Mollet, Parets, la Roca, Sant Fost de Campsentelles, Santa Maria de Palautordera, Tagamanent i Vilanova del Vallès. Durant l'acte es va llegir un manifest que reivindica l'esperit "cívic, pacífic i democràtic" de la cita de diumenge amb les urnes.

Els voluntaris de Granollers Decideix van ser els encarregats d'organitzar la concorreguda jornada, informa Xavier Bertran. Els actes van començar al migdia amb l'actuació del Petit Tramvia Blanc, un grup d'animació infantil que va aconseguir engrescar la canalla i els pares de la plaça. Mentre ells ballaven en rotllana, una mesa electoral recollia el vot anticipat de la consulta. Prop de les dues, la gresca infantil va cedir la plaça a una estesa de taules i cadires cedides per l'Ajuntament per acollir els comensals de la fideuà popular. En la tranquil·la sobretaula, prop de les quatre de la tarda, la Carme Barbany va començar un recital de contes, uns de més infantils i altres de més adults.

Cercavila pel centre de la ciutat
Els actes de la tarda van començar amb un cercavila que va sortir de la plaça de la Corona. Molt vistós, amb participació d'en Galí, el gegant dels Blancs, i d'en Farras, el dels Blaus, amb un bon grup de grallers reunits per les entitats de la ciutat que s'han adherit a la campanya i amb banderes i nombroses pancartes anunciadores de la consulta del dia 25. Una setantena de persones va participar del cercavila. Una quinzena de persones portava una llarguíssima senyera catalana.

El concert del pianista de jazz Martí Ventura va servir de teloner al plat fort del dia, la lectura del manifest de la diada, llegit amb emoció per la Maria Glòria Casanovas -filla del l'exregidor a l'Ajuntament de Granollers per CiU durant tres mandats i expresident d'Òmnium Cultural del Vallès Oriental, Ramon Casanovas-, que va remarcar que la consulta del dia 25 és un acte "legal i legítim" pensat per promoure la participació ciutadana a la presa de decisions.

Salvador Cardús defensa la independència
Representants dels pobles del Vallès Oriental que participaran en la consulta van pujar a l'estrada, i el sociòleg Salvador Cardús, com a orador invitat, va defensar les consultes sentenciant que "no vull marxar d'aquest món amb aquesta misèria d'Estatut”, el qual considera mort després de l'enèsima incapacitat del Tribunal Constitucional espanyol per dictar-ne sentència. Cardús va explicar que els catalans tenim tres alternatives: buscar un encaix amb Espanya, que va titllar d'impossible; anar tirant, com a postura més còmoda, i "prendre's el país seriosament i fer el que les generacions anteriors no han pogut fer", és a dir, assolir la independència.

Aleix Espargaró i Pep Bou, amb les consultes
El motorista granollerí Aleix Espargaró també va pujar a l'escenari per solidaritzar-se amb la consulta sobiranista i per llegir una carta de suport de l'artista local Pep Bou: "A la democràcia i a la llibertat, participar sempre significa guanyar. Exercir la llibertat personal de moure's és una bona manera d'evitar que el país romangui adormit. Convido a tothom a exercir el dret a imaginar que els seus somnis un dia es facin realitat", sentenciava la missiva.

A les vuit del vespre es va poder seguir el partit de futbol Espanyol-Barcelona a través d'una pantalla gegant instal·lada a la plaça. La jornada va finalitzar amb un sopar popular de mongetes amb botifarra i amb un concert d'Aleix Garriga i els brocs.

Edicions locals