Pere Albajar, Premi de Cooperació Internacional del Consell Comarcal

El metge, especialitzat en malalties tropicals, és membre de Caldes Solidària

Societat

Caldes de Montbui, Granollers

Pere Albajar, metge especialitzat en malalties tropicals, és el IV Premi de Cooperació Internacional pel Desenvolupament Humà que atorga el Consell Comarcal de Vallès Oriental, segons es va acordar a la Comissió de Govern que es va dur a terme dimecres. L'objecte del Premi, que promou el Consell Comarcal per quart any consecutiu i que té una dotació econòmica d'11 mil euros, és distingir les persones i les institucions especialment relacionades amb el Vallès Oriental que hagin promogut, participat o participin en projectes de cooperació internacional pel desenvolupament humà. Albajar és un científic reconegut a nivell mundial per els seus coneixement sobre la malaltia parasitària de Chagas que afecta uns 17 milions de persones i que es cobra 50.000 víctimes cada any.

Pere Albajar és vicepresident de l'ONG Nucli d'Estudis per a l'Amazònia (NeAC), que col·labora en diversos projectes de desenvolupament al Brasil i és membre de Caldes Solidària, associació que va presentar la seva candidatura amb el suport de l'Ajuntament de Caldes de Montbui per aquest Premi de Cooperació al Desenvolupament Humà 2010. Tot i que va néixer a Sao Paolo, aquest metge, fill de calderins, va iniciar els seus estudis de medicina a Barcelona i ha mantingut una relació continua amb Catalunya, tant pel que es refereix a la seva professió com també a la seva activitat com a cooperant. De fet, la seva tasca de cooperació ha estat molt lligada amb la seva professió medica que li ha permès treballar a la selva amazònica, on ha col·laborat i impulsant actuacions per ajudar a millorar les condicions de salubritat dels pobles indígenes, així com la recuperació de la identitat d'ètnies que es troben en situació d'exclusió.

La seva primera experiència, data de l'any 1993, quan va treballar durant dos anys atenent tot sol un hospital rural, a l'Estat de Rondônia (Brasil) i on va tenir la possibilitat de conèixer de prop les necessitats d'assistència sanitària i educació per a la salut de la comunitat local. L'any 1995, aquesta estada el va portar a coordinar un projecte de cooperació amb la població de la zona i el Vallès Oriental, concretament amb les parròquies de Caldes i Santa Eulàlia i l'associació humanitària Caldes Solidària, que van finançar la compra de 520 filtres per a la potabilització de l'aigua. Des d’ençà ha compaginat la seva feina a la Fundaçao Oswaldo Cruz (FIOCRUZ) fent recerca sobre la malaltia de Chagas amb l'organització de diversos projectes de desenvolupament.

Respecte, igualtat i justícia
Albajar entén la cooperació per al desenvolupament humà com un treball conjunt d'uns pobles amb els altres, amb respecte i des d'una perspectiva d'igualtat i de justícia, i veu en ella una estratègia de redistribució de la riquesa a nivell global que ha de ser veritablement transformadora. En l'atorgament del Premi s'ha destacat d'Albajar el seu compromís i trajectòria; que representa un excel·lent exemple de cooperació per al desenvolupament de present i futur; el fet ser una persona rica en valors humans que demostra, amb les seves accions, que es pot cooperar des de tots els àmbits per aconseguir les petites transformacions que fan evolucionar la societat; i la seva vinculació amb Caldes de Montbui.

Quatre propostes optaven al Premi de Cooperació Internacional pel Desenvolupament Humà 2010 del Consell Comarcal de Vallès Oriental. Les candidatures presentades per aquesta nova edició del premi desenvolupen tasques de cooperació a zones molt diverses del planeta: l'Associació Jofran Internacional de Bigues i Riells al Sud-Est-Asiàtic, l'Associació de la Llagosta Solidària al Nord Oest d’Àfrica, Sebastià Mayol Pi, de Mollet, que actualment treballa a l'Iraq, i Albajar.

Edicions locals