El Vallès Oriental s'omple de llibres i roses

La comarca acull trobades amb autors, lectures de poemes, concerts i tallers

Cultura

Caldes de Montbui, Canovelles, Cardedeu, les Franqueses, la Garriga, Granollers, Mollet del Vallès, Parets del Vallès, Sant Celoni

El Vallès Oriental s'omple de llibres i roses. Aquest divendres se celebra Sant Jordi i, com ja és habitual, gairebé tots els municipis de la comarca organitzen actes. A Granollers les diferents activitats s'apleguen sota el programa Per l'abril lletres mil: signatura de llibres, trobades amb autors, sardanes, lectura de poemes, concerts, narració de contes i tallers són algunes de les propostes que ofereix la capital de la comarca, la majoria de les quals es faran aquests divendres i dissabte. Però la festa va arrencar dijous al vespre, amb la lectura del pregó, a càrrec de l'autora granollerina Eulàlia Canal, que va estar acompanyada per la Companyia Trentatres, formada per Àlex Romero, Marina Martori, Josep Villagrasa i Albert Gual.

Granollers
Per l'abril lletres mil aplega les activitats amb motiu de la la diada de Sant Jordi a Granollers, en un any en què el carrer Anselm Clavé se suma a la Porxada com a escenari de les parades de llibres i roses. Aquest divendres a partir de les cinc de la tarda es farà la desena edició de la Marató de Contes, davant del Museu. L'activitat està oberta a tothom que vulgui explicar-hi un conte. A la mateixa hora començarà a la placeta de Sant Francesc la XII Lectura popular de poemes d'arreu del món organitzada pel Grup No Fer Res de l'Ateneu de Granollers. L'equipament juvenil del Gra acollirà diverses propostes: l'entitat jove El Colador recollirà textos i dibuixos sobre la llegenda, actuarà el grup Cantològics oferint una antologia sobre la poesia catalana, s'escriurà una novel·la col·laborativa a través de la xarxa social Twiter i es lliuraran els premis del Concurs de Poesia SMS. D'altra banda, a la Porxada començarà, a dos quarts de set, la tradicional ballada de sardanes organitzada per l'Agrupació Sardanista amb la Cobla Ciutat de Girona.

PROGRAMA D'ACTES DE GRANOLLERS.


Mollet del Vallès
Com cada any, l'Ajuntament de Mollet i diverses entitats de la ciutat organitzen un programa d'activitats per celebrar la diada de Sant Jordi. El plat fort seran les parades de roses i llibres a la rambla aquest divendres. Durant tot el dia també hi haurà parades de roses i llibres a les rambles i a la plaça de Catalunya. La Biblioteca Can Mulà, el Servei Local de Català i el Centre d’Estudis Molletans (CEM) tornaran a sortir al carrer amb una parada central a la plaça de Catalunya i, com en les darreres edicions de la festa, els autors locals signaran els seus llibres a l'Espai de les Lletres Molletanes. Un any més, a la tarda, es farà el lliurament de premis del Concurs de Punts de Llibre i hi haurà una ballada de sardanes amb la Cobla Mediterrània.

Sant Celoni
La plaça de la Vila acollirà un any més la venda de roses i llibres durant la diada de Sant Jordi a Sant Celoni. Durant el dia s'han programat un gran nombre d'actes: el Centre de Formació d'Adults presentarà la vintena edició de la revista Suar Tinta a les sis de la tarda a la plaça de la Biblioteca amb la intervenció de l'escriptor celoní Pau Gener. A les set de la tarda a la plaça es podran ballar sardanes amb la cobla Flama de Farners i al vespre a la plaça de l'Església, espectacle de celebració del cinquè aniversari del Centre Municipal d'Expressió: La llegenda d'una espasa. Durant la tarda i el vespre del mateix dia de Sant Jordi, l'AMPA de l'Escola de Música organitzarà parades d'aliments i begudes, amb ambientació medieval, on es podrà sopar i berenar.

PROGRAMA D'ACTES DE SANT CELONI.


Canovelles
A Canovelles celebra la diada de Sant Jordi amb un munt d'actes i parades de flors, llibres, entitats i grups juvenils a la Plaça de la Joventut durant tot el dia. A dos quarts de quatre de la tarda s'interpreta La llegenda de Sant Jordi, a càrrec de les escoles bressols municipals Marta Mata i Sant Jordi. A les si hi ha la ballada de sardanes, a càrrec del taller de sardanes del Casal de la Gent Gran de Canovelles.

La Garriga
Durant la diada de Sant Jordi la plaça de Can Dachs serà el punt de trobada de llibres i roses a la Garriga. La festa portarà activitats diverses al llarg de tota la jornada i es faran espectacles infantils a la plaça de l'Església. Al matí els més petits gaudiran de l'obra La llegenda de Sant Jordi, de Roda Espectacles; i a la tarda serà el torn d'El Gran Gimcamik, de la companyia Articulat. També a la tarda els més joves podran participar a la Festa de l'Amor, que es farà a la plaça de l'Església. Un altra de les cites de Sant Jordi serà l’exposició Bosc de Mots, que s'inaugurarà a les vuit vespre a la Sala Municipal d'Exposicions. Altres activitats de la festa seran l'espectacle Clàssics russos del segle XX, d'Helena Vidal i Xènia Dyakonova, que tindrà lloc dissabte.

Cardedeu
A Cardedeu les parades de llibres i roses estan a les places Flors de Maig, l'Església i Joan Alsina. A més hi ha una exposició dels dibuixos guanyadors del Concurs dibuixa el teu punt de llibre 2010, organitzat per la UBC.

Parets del Vallès
Amb motiu de la diada de Sant Jordi, durant tot el dia la plaça de la Vila de Parets serà l'aparador dels floristes i llibreters del municipi. D'entre les activitats que s'han programat al voltant de la celebració, les escoles de primària de Parets podran participar en el taller Els ecosistemes organitzat per la Biblioteca Can Rajoler amb motiu de l'Any Internacional de la Diversitat. A les quatre de la tarda tindrà lloc el concurs de pastissos organitzat per CDC. Rialles Parets participa a la diada amb l'organització de l'espectacle Pugeu al veler, a càrrec de la companyia Vatua l'Olla, que tindrà lloc a les dis a la plaça de la Vila. També ha estat convocada la XIV edició del Concurs de punts de llibre, enguany relacionada amb el món fascinant dels llibres.

Caldes de Montbui
Per segon any consecutiu, Caldes elabora un ampli programa de Sant Jordi a càrrec de l'Ajuntament i de diferents entitats de la vila. També com l'any passat, l'activitat central tindrà lloc al parc de l'Estació, on la ciutadania podrà passejar envoltada de llibres, roses i art tradicionalment lligat a aquesta celebració. Aquest divendres el parc tornarà acull el Drakart (mercat d’art de Sant Jordi) i la trobada amb escriptors calderins. També tindran lloc altres activitats en aquest espai del centre del municipi, com els tallers de la Biblioteca per a infants, una representació teatral de la llegenda de Sant Jordi a càrrec d'alumnes del CEIP El Calderí, un espectacle d'animació infantil de la companyia Tramvia Blanc i el ball de sardanes de Sant Jordi amb l'Agrupació Sardanista Calderina i la Cobla Thermalenca.

Les Franqueses
Sis autors i el Màgic Andreu participaran de la festa de Sant Jordi a les Franqueses del Vallès. L'espai d'autors estarà instal·lat al costat de les parades de llibres i roses i de la carpa situada a la nova rambla de la Carretera de Ribes, entre les cinc de la tarda i les set de la tarda, tot i que la fira romandrà oberta fins a dos quarts de nou del vespre. Els sis autors que signaran llibres i atendran els lectors són: Assumpta Montellà, Lluis Olivan, Toni Argent, Joan Garriga, Eduard Navarro i Ferran Polo. Per la seva part, el Màgic Andreu presentarà el seu nou producte, el DVD número 2 Magia para todos con Màgic Andreu, que el mateix matí haurà presentat a Barcelona.

Altres municipis de la comarca també celebren mil i un actes aquest divendres. I com ja és habitual, els voluntaris d'Oncovallès sortiran al carrer -a Granollers, Mollet, la Garriga, la Roca i Cardedeu- per recollir fons per l'entitat d'ajuda oncològica per als malalts i els seus familiars.

Edicions locals