Normalitat i ambient festiu a les consultes del Vallès Oriental

A Tagamanent a les dotze del migdia ja havia votat més del 30 per cent del cens

Política

Aiguafreda, Ametlla del Vallès, Bigues i Riells, la Garriga, Granollers, Gualba, Lliçà d'Amunt, Mollet del Vallès, Parets del Vallès, Roca del Vallès, la, Santa Maria de Palautordera, Sant Fost de Campsentelles, Tagamanent, Vilanova del Vallès

La jornada de consultes sobre la independència avança amb normalitat al Vallès Oriental, on organitzen el referèndum 14 municipis: Aiguafreda, Bigues i Riells, Granollers, Gualba, l'Ametlla, la Garriga, la Roca, Lliçà d'Amunt, Mollet, Parets, Sant Fost de Campsentelles, Santa Maria de Palautordera, Tagamanent i Vilanova del Vallès. La petita excepció s'ha viscut a la capital de la comarca, ja que el Centre Cívic de Can Bassa ha estat l'únic col·legi electoral del qual se n'ha retardat l'obertura per problemes informàtics. Tot i això, a les deu del matí tots els col·legis -24 a Granollers- funcionaven amb normalitat, i la majoria havien inaugurat el vot.

Per tant, a Granollers a les nou del matí han obert les seves portes 23 dels col·legis electorals repartits per la ciutat. En cap d'ells s'han registrat incidències de vandalisme i tota la logística estava preparada perquè els votants més matiners exercissin el seu dret a vot -la primera, a la Sala de Cultura Sant Francesc, una dona d'avançada edat. Als col·legis de la capital del Vallès Oriental s'ha penjat senyalització exterior i cartells als carrers dels voltants, que serveixen a la ciutadania per ubicar el lloc on poden votar. A més a més, Granollers Decideix ha organitzat per a cada col·legi un equip d'informació que a l'exterior de cada centre convida a la ciutadania a participar en la consulta. Dos observadors internacionals, del Quebec i Algeria, han supervisat l'obertura del col·legi de la Sala de Cultura Sant Francesc, en presència de la comissió de garanties.

A Mollet les votacions han començat sense incidents a remarcar, a banda d'algun retard d'infraestructura. Estan en funcionament, i a ple rendiment, els deu col·legis electorals. Amb més de 500 vots comptats a la zona centre, aquesta jornada s'està vivint amb un caire festiu i amb el temps que acompanya. "Al centre, a més a més, ens hem ajuntat amb diversos actes previstos per avui, per això hi ha molt moviment. Tot fent un passeig, acosteu-vos i voteu", sentencien des de la plataforma Mollet Decideix.

Un 7,5 per cent de participació anticipada a la Garriga
A la Garriga, a les nou en punt del matí, el col·legi electoral ha obert les seves portes als ciutadans i ciutadanes que ja feien cua per poder votar. El col·legi està situat a la Plaça del Silenci i s'han constituït sis meses electorals que estaran disponibles per als 12.422 garriguencs i garriguenques que tenen dret a vot. Durant tot el dia, a més, el poble gaudirà de diverses actuacions, com ara una ballada de sardanes a les sis de la tarda. A la consulta sobiranista, impulsada per la Plataforma Cívica la Garriga Decideix (PCLGD), es pregunta a la població si està d'acord que la nació catalana esdevingui un estat de dret, independent, democràtic i social integrat a la Unió Europea. Un 7,5 per cent del cens de votants, ja havien exercit el dret a través del vot anticipat.

Alta participació a Tagamanent
Als altres onze municipis de la comarca que estan celebrant aquest diumenge la consulta, també normalitat i ambient festiu. A Bigues i Riells la participació ja supera el 10 per cent del cens. Per la seva banda, la plataforma Tagamanent Decideix ha anunciat que més d'un 30 per cent de la població ja ha exercit el dret a decidir als voltants de les 12 del migdia, comptant amb un 12 per cent de vot anticipat. L'únic col·legi electoral del municipi, situat a la Casa de la Vila, ha acollit una bona afluència de tagamanentins que han anat acudint a les urnes al llarg del matí. Alhora, els participants han pogut gaudir d'un esmorzar popular que ha comptat amb l'aportació de productes locals. Els membres de Tagamanent Decideix fan una valoració molt positiva sobre la participació a la consulta, alhora que destaquen la importància del vot anticipat que ha possibilitat exercir el dret a vot a persones que viuen allunyades del col·legi electoral i sobretot a la gent gran, tenint en compte que Tagamanent és un municipi disseminat i de gran extensió territorial, malgrat ser una de les poblacions més reduïdes del Vallès Oriental.

Edicions locals