Granollers espera que la polèmica del TC porti gent a votar

Els observadors internacionals destaquen l'esforç dels centenars de voluntaris

Política

Granollers

Els 24 col·legis electorals i les 47 meses que s'han organitzat a Granollers han obert gairebé sense problemes les seves portes a les nou del matí -només s'ha registrat un petit ensurt informàtic al Centre Cívic de Can Bassa. Els primers votants han manifestat la seva esperança que les consultes "serveixin per alguna cosa" i que les últimes notícies sobre el Tribunal Constitucional (TC) pel que fa a la sentència de l'Estatut animin a la gent a desplaçar-se fins als col·legis i votar. Granollers compta amb una població de 60.658 persones, més de 50.000 de les quals estan cridades a les urnes.

A Granollers estan convocades a les urnes unes 50.800 persones, 943 de les quals tenen entre 16 i 17 anys i 9.030 són d'origen estranger. Els primers votants a la Sala de Cultura Sant Francesc s'han mostrat convençuts que les últimes novetats amb la sentència de l'Estatut que ha d'emetre el Tribunal Constitucional (TC) ajudaran a les consultes, tot i que també han ressaltat que els referèndums "no serviran de massa".

En aquest sentit, el granollerí Pere Oms ha ressaltat a l'ACN que "ja tenia ganes que es fes una consulta", perquè "fa massa temps que dura això del Tribunal Constitucional i hem de tenir un Estatut com cal". Oms, que s'ha definit com a "federalista", també s'ha mostrat pessimista en el sentit que no creu que "els poders mediàtics espanyols" deixin que Catalunya pugui ser independent: "Hauríem de fer com Bèlgica, Holanda o fins i tot el País Basc i tenir un estat dins d'un altre", ha sentenciat. Per la seva banda, Anna Maria Viaplana ha destacat la importància de la consulta perquè opinar "és un dret dels ciutadans".

Sota la mirada d'observadors internacionals
La capital del Vallès Oriental ha comptat amb la participació de diversos observadors internacionals, que han vigilat que tot el procés consultiu es faci amb les màximes garanties. Un d'aquests observadors ha estat el periodista i militant nacionalista quebequès Patrick Bourgeois, que ha destacat "l'esforç" fet per la societat civil catalana i ha defensat la utilitat de els consultes: "La feina també és de la societat, perquè per aconseguir l'objectiu de la independència no n'hi ha prou amb els polítics".

Bourgeois també ha ressaltat les similituds que hi ha entre la realitat catalana i la quebequesa: "S'estan fent processos democràtics, tenim poblacions similars i vivim en una inseguretat lingüística. Cal que parlem més entre nosaltres i que aprenguem dels èxits i dels fracassos de processos com el d'avui", ha destacat. Un altre observador present ha estat el cantant i polític cabilenc Ferhat Mehenni, que s'ha mostrat "molt interessat" en l'exemple de "voluntarisme" -a Granollers hi ha una 400 voluntaris- que, segons ell, es demostra al referèndum pel fet que sigui un grup de ciutadans qui tira endavant la iniciativa.

Portabella i la democràcia participativa
D'altra banda, el president del grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Portabella, ha visitat diverses de les poblacions que fan consultes al Vallès Oriental. A Granollers, Portabella ha definit el procés com exemplar i necessari: "El nostre futur no l'han de decidir els altres", ha puntualitzat. Portabella també ha lamentat que alguns ajuntaments "hagin posat tants impediments" a la celebració dels referèndums, i ha ironitzat que "és un exemple que nosaltres mateixos puguem dir què volem ser, i no un grup de persones que no s'aclareixen entre ells, ni el conjunt de l'estat espanyol".

Edicions locals