Antoni Guil és el nou alcalde de Montmeló

El PSC també l'escull com a candidat per a les properes eleccions municipals

Política

Montmeló

El socialista Antoni Guil és el nou alcalde de Montmeló, en substitució de Manuel Ramal, que el dissabte 17 d'abril va formalitzar la seva renúncia al càrrec després de 18 anys al capdavant del consistori. Així ho va aprovar aquest dilluns el ple extraordinari celebrat a l'Ajuntament del municipi vallesà, amb els vots a favor del PSC i de la regidora de CiU Carme Sala. Guil, número 4 del PSC a la llista del 2007, és la proposta que generava més consens al partit; de fet, dissabte el PSC ja l'havia ratificat com a candidat per a les properes municipals. I és que aquesta és la finalitat del relleu, aturar la pèrdua de vots que havia patit Ramal el 2003 i el 2007.

En el seu discurs inaugural, Guil, fins ara regidor d'Educació i Esports, va avisar que mantindrà carteres i que també es farà càrrec d'Urbanisme i Governació. L'acte d'elecció del nou batlle va fer petita la sala de plens de l'Ajuntament i va comptar amb la presència de la consellera de Justícia, la socialista molletana Montserrat Tura, els alcaldes de Granollers, les Franqueses o Canovelles -tots del PSC- i els principals dirigents del Partit Socialista del Vallès Oriental.

Crítiques d'ICV al nou batlle
Guil va reconèixer estar "emocionat", i va subratllar que vol començar a treballar amb el seu equip per "superar els mals moments que tenim tots els ajuntaments". El nou batlle aposta per racionalitzar la despesa i estalviar, però també per resoldre els problemes de la gent: "No ho podem resoldre tot, però tenim l'obligació de conèixer-ho tot", va apuntar. La majoria de regidors de l'oposició es van mostrar engrescats amb el canvi; no és el cas d'ICV-EUiA, amb qui el PSC va trencar el govern fa pocs mesos, que va qualificar Guil com el responsable de "l'anomalia pressupostària del 2010" al municipi.

En aquest sentit, el regidor Jordi Manils va ressaltar que en els comptes per aquest any "el govern municipal retalla o congela el 90 per cent de les polítiques destinades a ajudar les famílies que ho passen malament". Manils no va dubtar a qualificar el nou alcalde de responsables d'aquesta situació i que Montmeló "gasti cinc cops més en esports que en ajudes socials, o en festes que en politiques d'ocupació. Un gran mèrit per començar", va ironitzar.

Des del PP, Carlos Román va recomanar al nou batlle que sigui "transparent", mentre que el republicà Josep Maria Miralles va valorar que "es comença amb bon peu", i que ERC insistirà amb el debat identitari. Des de CiU, Carme Sala va justificar el seu vot a favor del relleu per "la visió engrescadora i el projecte realista" que ofereix Guil. Tot i això, també va avisar que no li ofereixen "un xec en blanc". Finalment, el portaveu del PSC, Pedro Rodríguez, va criticar que ICV-EUiA "continua comportant-se com si no hagués estat al govern" i va recordar "l'intent de pacte de tots contra un del 2007, que tots els partits admeten menys els ecosocialistes".

Edicions locals