L'autor de l'estudi sobre les consultes lloa Granollers Decideix

Va vaticinar un 11,6% de participació a la ciutat, però va votar el 17,4% del cens

Política

Granollers, Mollet del Vallès

En tractar-se d'un moviment únic al món, les consultes sobre la independència que ja s'han celebrat a 26 municipis del Vallès Oriental són un fenomen difícil d'interpretar. Per entendre millor el que signifiquen els referèndums i com s'organitzen, el politòleg Jordi Muñoz va realitzar l'estudi Votar independència (veure document adjunt). El treball vaticinava la participació que registrarien els pobles que celebraven un referèndum el 25-A en funció del succeït en les onades del 13-D i el 28-F, la realitat electoral de cada municipi, el seu percentatge de població nouvinguda... L'estudi atorgava a Granollers un baix 11,6 per cent de participació, però finalment va votar el 17,4 per cent del cens. Segons Muñoz, la diferència es deu a la bona feina feta per Granollers Decideix.

De fet, l'estudi es curava en salut i apuntava que en funció de la tasca desenvolupada per la plataforma local pertinent, aquest baix tant per cent de participació vaticinat podria empitjorar o millorar considerablement. I així ha succeït. "Els resultats de Granollers han estat més de cinc punts per sobre del que hauria sigut esperable atenent a les seues característiques. S'hi esperava una participació d'entre el 9 i el 14 per cent i s'ha arribat al 17,4. Això indica que els ciutadans de Granollers s'han mobilitzat molt per la consulta i, també, que l'organització ha fet una bona feina", subratlla Muñoz. Pel que fa a Mollet, que va registrar un 7,4 per cent de partició, l'estudi anunciava un 6,3. "A Mollet la participació ha sigut la que era esperable, tenint en compte la grandària i composició sociopolítica del municipi, ni més ni menys", sentencia el politòleg.

En una entrevista al Directe!cat, Muñoz adverteix que la participació en les consultes no pot comparar-se a unes eleccions, ja que "el més semblant a aquestes consultes seria una manifestació o qualsevol altre acte de protesta o acció col·lectiva". Segons el politòleg, les diferències de participació entre els diversos municipis s'expliquen en un 70 per cent dels casos per les característiques del municipi -nombre d'habitants, la composició política del consistori-, mentre que en un 30 per cent dels casos la participació final variarà segons la mobilització dels organitzadors.

Muñoz afirma que, segons les dades recollides fins ara, la variable de la grandària dels municipis és capaç, per si sola, d'explicar "fins a un 40 per cent de les diferències que hem observat entre municipis". "No és l'únic factor però sí un dels més importants. Per què? Sobretot perquè en municipis petits és molt més fàcil que una xarxa voluntària puga arribar a tothom, les xarxes cíviques hi són més denses i les campanyes de difusió són més senzilles de dur a terme", conclou.

Edicions locals