Batlles de la comarca defensen les energies sostenibles des de Brussel·les

Participen en la cerimònia del pacte d'alcaldes europeus contra el canvi climàtic

Política

Caldes de Montbui, les Franqueses, Granollers, Montornès del Vallès, Parets del Vallès

El president de la Diputació de Barcelona, Antoni Fogué, acompanyat per una delegació de 47 alcaldes i alcaldesses de municipis catalans -entre els quals, sis del Vallès Oriental-, va participar aquest dimarts en la cerimònia del Covenant of Mayors (Pacte d'alcaldes i alcaldesses) contra el canvi climàtic, que va tenir lloc al Parlament Europeu, a Brussel·les. Fogué va intervenir davant l'hemicicle, amb més de 1.000 representants de municipis europeus adherits al Pacte, per explicar els compromisos assolits per la Diputació com a estructura de suport al Pacte d'alcaldes i alcaldesses per una energia sostenible local, iniciativa de la Comissió Europea, i amb l'objectiu de facilitar l'execució de les accions recollides pels municipis en els seus Plans d'Acció d'Energia Sostenible (PAES).

Fins ara, ja hi ha 1.680 municipis europeus que s'han signat el Pacte d'alcaldes dels quals, 130 són de la província de Barcelona, i uns 20 del Vallès Oriental. La Diputació de Barcelona ha ajudat a redactar més de 80 PAES d'aquests municipis. Precisament, durant la cerimònia, el president Fogué va fer lliurament al comissari europeu d'Energia, Günter Oettinger, d'una carpeta de 28 PAES.

Durant la seva intervenció, Antoni Fogué, va destacar l'acord de la Diputació amb el Banc Europeu d'Inversions (BEI), a través de dues entitats financeres que canalitzaran i distribuiran un fons de 500 milions d'euros en tres anys. A l'acte també hi va haver la signatura del contracte del programa ELENA (European Local Energy Assistance) que van materialitzar a la taula presidencial del Parlament, el president de la Diputació de Barcelona, Antoni Fogué, i el comissari europeu d'Energia, Günter Oettinger. El programa ELENA és un projecte pioner per encàrrec de la UE de manera que a través BEI es puguin destinar diners a fons perdut (subvencions) per ajudar, des de la Diputació de Barcelona, a desenvolupar treballs tècnics del Pacte d'alcaldes en un termini de 3 anys . Des de l'Àrea de Medi Ambient de la Diputació s'ha aconseguit un contracte de 2 milions d'euros dels 15 milions totals d'inversió del programa.

La cerimònia de la signatura d'adhesió als Pacte d'alcaldes i alcaldesses a Brussel·les va finalitzar amb una fotografia de grup de tota la delegació, amb Fogué i el comissari europeu d'Energia, Günter Oettinger. Com a representants de la comarca hi havia l'alcalde de les Franqueses, Esteve Ribalta; Jordi Solé, alcalde de Caldes de Montbui; Calamanda Vila, alcaldessa de Cardedeu; Ignasi Simón i Pere Grau, alcalde i tinent alcalde de Lliça d'Amunt; Albert Camps, tinent alcalde de Granollers; Daniel Cortés i Ignasi Valls, alcalde i tinent d'alcalde de Montornès; i Joan Seguer, alcalde de Parets.

Edicions locals