Mayoral intervé a l'ONU en nom d'Alcaldes per la Pau

El batlle granollerí defensa l'educació, la memòria i el foment de la convivència

Societat

Granollers

L'alcalde de Granollers, Josep Mayoral (PSC), és a Nova York, juntament amb una delegació de Mayors for Peace (Alcaldes per la Pau), per participar en la Conferència de Revisió del Tractat de No Proliferació, que té lloc a l'ONU des del dilluns 3 de maig fins a final de mes. El batlle vallesà també ha participat en la reunió del Comité Executiu de Mayors for Peace. En la seva intervenció, Mayoral, vicepresident d'Alcaldes per la Pau, va explicar dimarts la tasca que es duu a terme a Granollers en la construcció de la pau, destacant el paper de la recuperació i difusió de la memòria, de l'educació i del foment de la convivència. El batlle de la capital del Vallès Oriental va insistir en la necessitat que les ciutats treballin en xarxa per cercar solucions a problemes comuns.

Dimarts al matí va tenir lloc a la seu de Nacions Unides una sessió organitzada per Mayors for Peace, que va comptar amb la participació del secretari general de Nacions Unides, Ban Ki-moon. En la seva intervenció, el Secretari General va agrair a la Xarxa d'Alcaldes per la Pau la seva tasca en favor de la pau i del desarmament, i va definir el rol que juga aquesta associació no només com a important, sinó com "essencial per assolir un món lliure d'armes nuclears". Ban Ki-moon va remarcar que la Conferència no comença a les Nacions Unides, sinó a les ciutats, amb les persones i comunitats que treballen per la pau i la convivència.

Pel que fa als treballs de la Conferència, el Secretari General va insistir en la necessitat que s'assoleixin acords per avançar cap a l'eliminació de les armes nuclears. En presència d'alguns hibakusha (supervivents dels bombardejos nuclears d'Hiroshima i Nagasaki), va manifestar la seva convicció que cal treballar intensament perquè alguns d'aquests testimonis puguin veure la fi de l'amenaça nuclear. "És un deure que tenim amb ells", va subratllar.

Exposició a Granollers sobre la bomba atòmica
Una representació d'Alcaldes per la Pau va fer lliurament al president de la Conferència de Revisió del TNP de les signatures recollides en suport al Protocol d'Hiroshima-Nagasaki, impulsat per l'associació, que proposa un seguit de punts per assolir l'eliminació d'armes nuclears el 2020.

Fins al 21 de juny es pot veure a Granollers, a Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau, l'exposició La bomba atòmica i la humanitat, que explica, a través de testimonis, com els bombardejos sobre Japó i els assaigs nuclears realitzats han afectat les persones que els han patit.

Edicions locals