El regidor de la CUP de Cardedeu lidera la crida a la unitat dels independentistes

L'esquerra sobiranista intenta articular una llista per presentar-se a les eleccions

Política

Cardedeu

La CUP va decidir a l'assemblea de Girona de l'any passat que no concorreria a les propers eleccions al Parlament de Catalunya, previstes per a la tardor. Però part de la seva militància no es resigna a no poder votar una candidatura del denominat independentisme revolucionari, i mira d'articular-ne una de pròpia. És per aquest motiu que divendres es va presentar a Barcelona el manifest Crida a la Unitat Popular, per la terra el treball i la llibertat, impulsada pel regidor de la CUP de Cardedeu Carles Roca, l'historiador i membre de la CUP d'Arenys de Munt Agustí Barrera, l'excoordinador d'Unió de Pagesos Pep Riera i els activistes ecologistes Joan Manel Martín i Josep Pàmies, entre d'altres. També donen suport a la proposta Entesa pel Progrés Municipal (EPM) i exregidors d'ICV.

Carles Roca explica que la proposta "sobrepassa l'àmbit de la CUP", perquè incorpora nous conceptes al del discurs tradicional de l'esquerra independentista. "Els que impulsem la proposta i som militants de la CUP, entenem que la sobrepassa, perquè recollim inquietuds ecologistes i de formacions que ja estan treballant", afirma. Entre les innovacions que incorpora el manifest hi consta la defensa de la regeneració democràtica i la incorporació de la Carta de la Terra.

Durant la presentació, celebrada al Col·legi de Periodistes de Catalunya, Barrera va criticar les noves opcions polítiques independentistes que sorgeixen últimament, que reclamen l'assoliment d'un estat propi sense preocupar-se de quina orientació econòmica haurà de tenir aquest estat: "Nosaltres volem que l'Estat català estigui al servei de les classes populars", subratlla.

Suport de la CUP
Malgrat sobrepassar l'àmbit de la CUP, els impulsors del manifest tenen la intenció que la formació s'hi adhereixi. És per aquest motiu que es van reunir amb el secretariat nacional del partit independentista, però aquest òrgan va al·legar que no era competent per decidir-ho i els va emplaçar a presentar-lo al consell polític, que tindrà lloc a final de mes. "Hi anirem una delegació i demanarem que hi donin suport, perquè l'assemblea de Girona va deixar oberta la porta a donar suport a una llista independentista i d'esquerres", afirma Roca, únic regidor de la CUP a Cardedeu.

Intents de l'MDT i de Berga
El Moviment en Defensa de la Terra (MDT) i la CUP de Berga també han mirat d'endegar processos perquè l'esquerra independentista revolucionària estigui representada a les properes eleccions al Parlament. En el primer cas, l'MDT va anunciar que començava contactes amb la resta de formacions independentistes revolucionàries per captar-ne la predisposició. També es va reunir amb els impulsors del manifest Crida a la Unitat Popular, però no es van entendre. En el segon cas, la CUP berguedana també argumentava que l'annex aprovat a Girona obria la porta a crear una plataforma unitària per presentar-se a les eleccions. Els impulsors van exposar-ho al consell polític de la CUP el juliol de l'any passat, però la proposta nova tenir més recorregut.

Edicions locals