CiU i ERC de la Roca acusen el PSC de fer una oposició destructiva i indigne

Els socialistes denuncien l'alcalde i tres regidors per irregularitats en els comptes

Política

Roca del Vallès, la

Batalla política a la Roca a un any vista de les eleccions municipals. Els dos partits que formen l'equip de govern de la població, CiU i ERC, acusen al PSC de fer una oposició "destructiva i indigne", basada en una estratègia de la por "més pròpia d'estats totalitaris que no d'un estat de dret democràtic". Gregori Conill, com a president local de CiU, i Maria Llerda, com a presidenta dels republicans a la Roca, responen amb aquestes acusacions a la denuncia personal interposada fa uns dies per l'exalcalde i actual regidor socialista Miquel Estapé, contra el batlle Rafael Ros (CiU) i tres regidors de l'equip de govern davant el Tribunal de Comptes de Madrid per unes suposades irregularitats en contractes de serveis i factures de contractes menors.

A més de Ros, Estapé ha denunciat el primer tinent d'alcalde i regidor de Cultura i Participació, Albert Gil (ERC); el màxim responsable de la Policia Local, Seguretat, Via Pública i Serveis, Jordi Fortí (CiU); i el regidor d'Economia i Hisenda i Esports, Manuel Álvarez (CiU). L'exalcalde del PSC denuncia contractes de serveis caducats que s'haurien seguit pagant, com ara la neteja de les escoles, i factures de contractes menors que superaven el límit legal establert. La denúncia es troba en una fase molt inicial de diligències prèvies; els advocats designats pels membres de la junta de govern en demanen l'arxiu perquè consideren que queda acreditat que no existeixen tals irregularitats comptables. "No tenim res de què amagar-nos, la gestió comptable que s'està fent és correcta i està fiscalitzada per la intervenció municipal", sentencia Ros, que va estar acompanyat per dirigents de CiU, tant de la Roca com de la comarca, inclòs el diputat Jordi Turull.

Ros no veu cap irregularitat
Pel que fa als contractes de serveis caducats i que s'haurien seguit pagant, Ros explica que el referent a la neteja de els escoles és un contracte que li caduca a Estapé sent alcalde el setembre del 2006, "però no diu res, i ara és molt difícil de renovar perquè no hi ha prou consignació pressupostària per netejar els nombrosos edificis municipals, que han augmentat respecte fa quatre anys". En aquest sentit, creu que han actuat correctament: "Ara no hi ha un contracte vigent però es dona el servei i s'ha de pagar al proveïdor. Si ell considera que tot plegat és incorrecte té la via contenciosa administrativa, però que no posi una denúncia personal al Tribunal de Comptes, que l'únic que ha de fiscalitzar és que els comptes siguin correctes".

Sobre les factures acumulades que superarien els imports de contractes menors, Ros destaca que l'anterior equip de govern no hauria avisat que se superava el límit previst en els contractes menors, és a dir, els 18.000 euros: "Un tècnic de so, per exemple, és contractat pels tècnics de Cultura i Esports i les actuacions que fa durant l'any superen aquesta quantitat. El que s'hauria d'haver fet era advertir abans de la contractació que feia superar el límit i canviar de proveïdor, que és el que ha fet l'actual equip de govern quan se'ns ha avisat. Ara bé, si se l'ha contractat simultàniament des de Cultura i Esports, aquest servei s'ha de pagar, i no hi ha cap irregularitat", sentencia l'alcalde de CiU.

Reclamen a Estapé responsabilitats si la causa s'arxiva
CiU i ERC acusen el PSC d'embrutar la vida política municipal amb aquesta denuncia, que alhora "contribueix a generar crispació i abunda en la desafecció que puguin sentir els ciutadans envers l'exercici noble i honest de la política". L'equip de govern rebutja la forma d'actuar de l'oposició, però no demana la retirada de la denúncia "ja que els nostres regidors denunciats tenen dret a la defensa i a la demostració que a l'Ajuntament de la Roca no es cometen irregularitats comptables". És més, CiU i ERC conviden a Estapé a posar en mans de la fiscalia qualsevol indici de delicte que cregui que s'hagi pogut produir al municipi. Això si, també li exigeixen que assumeixi "responsabilitats immediates quan la causa quedi arxivada".

Edicions locals