La Fira de l'Ascensió de Granollers espera uns 70.000 visitants

La seixantena edició de la mostra aplega 150 expositors en un espai de 45.000 m2

Societat

Granollers

Comença a caminar la seixantena edició de la Fira de l'Ascensió, que rondarà per Granollers fins al diumenge 16 de maig i que espera atreure unes 70.000 persones. Uns 150 expositors dels sectors de turisme, indústria, agricultura, ramaderia, oci, lleure, automoció, comerç, hípica, jocs i gastronomia es donaran cita en un espai de 45.000 metres quadrats al Parc Firal. El sector agroalimentari es consolida com un gran atractiu de la Fira amb la Mostra Gastronòmica, amb deu restaurants, i la major presència de productors artesans catalans. Una de les novetats d'enguany, que suma uns quants expositors més que l'any passat, és la presència de diferents destinacions turístiques a la mostra.

Un recull fotogràfic d'imatges dels diferents recintes firals amb motiu de la 60a edició de la Fira donarà la benvinguda als visitants. Una mostra que s'aprofita per difondre la tasca de recollida d'imatges històriques de la ciutat que porta a terme l'Arxiu Fotogràfic Municipal. L'exposició, L'Ascensió 1943-2010. Recintes firals, es troba al vestíbul de la carpa multisectorial i convida a recórrer un Parc Firal que acull un ampli ventall d'activitats adreçades a públic de totes les edats.

Turisme i productors artesans, presents a la Fira
Una de les novetats d'enguany és la presència de destinacions turístiques de qualitat: el Valle del Alagón (Cáceres) i Parchi di Mare e di Appennino. També es podrà trobar informació de 8 allotjaments, 39 restaurants, 26 cellers i 51 establiments productors de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona a través del programa Parc a taula, que pretén destacar els valors naturals, culturals i paisatgístics dels nostres parcs, mitjançant la viticultura, els productes naturals de proximitat i l'elaboració que en fa la gastronomia.

D'altra banda, la Fira també manté la carpa dedicada al sector agrícola, que tindrà 19 expositors amb més presència de productors artesans catalans, on es faran degustacions de productes. A més en el marc de la Fira es celebrarà la 24a edició de les Jornades Agropecuàries del Vallès, un punt de trobada i de reflexió entre els agents que integren el sector.

La fira Jugar x Jugar creix
La principal proposta d'oci de la Fira es troba a la carpa Jugar x Jugar. En aquest edició l'espai s'amplia amb 500 m2 que acullen una desena d'expositors, tres més que l'any passat, i la presència de l'associació benèfica Ayudar Jugando que dinamitzarà l'espai amb una gran ludoteca. A més, Granollers serà la seu, aquests dies, del sisè Campionat d'Espanya de Carcassonne, amb la presència de l'autor del joc, Klaus-Jürgen Wrede, i de la primera Copa de Granollers de Scrabble en català per equips. D'altra banda, destaca el quart concurs Ciutat de Granollers de creació de jocs que ha triplicat el nombre de participants: 185 jocs rebuts, la meitat dels quals presentats per persones de fora d'Espanya.

Diversos actes al Teatre Auditori
Enguany fa 22 anys de la mort del compositor granollerí Josep M. Ruera, i l'Ajuntament i el Teatre Auditori, juntament amb l'Escola Municipal de Música i l'Agrupació Sardanista, han organitzat la Setmana Ruera, amb diverses activitats a l'entorn de la seva figura i obra. Una xerrada a càrrec de la seva biògrafa, Anna M. Piera, i una taula rodona amb la participació del director d'orquestra Antoni Ros Marbà, el pianista Jordi Masó i el compositor Joan Lluís Moraleda són algunes de les propostes, que tindran el seu colofó en la interpretació de l'obra cabdal de Ruera, Empúries, en un doble concert, els dies 13 i 14 de maig, amb l'Orquestra Nacional Clàssica d'Andorra, l'Orquestra de Cambra de Granollers i la Cobla Sant Jordi. L'oferta escènica de l'Ascensió es completa amb el recital 50 +. De la nova cançó a les cançons més noves, amb un seguit de parelles artístiques inèdites de cantautors catalans.

Una passada dedicada a les banderes i les espases
Dissabte a les sis de la tarda serà el moment de la Passada de l'Ascensió, enguany dedicada a formacions tradicionals que tenen les espases i les banderes com a elements característics per als seus balls i litúrgies. Per la Carretera desfilaran quatre grups, cada un amb els seus propis músics: un de català (Grup d'Abanderats de la Festa del Renaixement de Tortosa), dos d'aragonesos (Dance de Tauste i Dance de Graus) i un de basc (Dantzari Dantza Berritz).

També dissabte la plaça Barangé serà l'escenari de la final del concurs Rock a l'Ascensió, amb les actuacions, a partir de les onze de la nit, dels grups La Limoncello, Codex i Mamyfora, juntament amb la formació guanyadora al concurs DO Tarragona 2009, Le Cirke. A banda de pop rock, el programa musical de l'Ascensió inclou sardanes, concert i ball amb l'Orquestra Selvatana, divendres 14, i cantada d'havaneres, diumenge 16, amb els Pescadors de l'Escala. El programa es tancarà diumenge amb la Mostra de Bestiari de Foc, a la Porxada. Al matí, començarà la mostra i a la tarda hi haurà tallers i cercavila de foc des de la plaça de la Corona a la Porxada.

Edicions locals