La Fira de Titellaires de Caldes atrau la curiositat de professionals del sector

Milers de persones de tot el país gaudeixen de la vintena d'espectacles programats

Cultura

Caldes de Montbui

La 13a edició de la Fira de Titellaires Romà Martí, que es va celebrar a Caldes de Montbui aquest cap de setmana, consolida l'esperit amb el qual va ser creada i atrau programadors, titellaires i professionals del sector amb la mateixa intensitat que ha atret sempre públic d'arreu de Catalunya. Caldes es referma així com un escenari de trobada del món del titella a Catalunya. Per la vintena d'espectacles proposats entre divendres i diumenge hi van passar milers de persones, segons informe l'Ajuntament calderí. Ni tant sols la competició esportiva que se celebrava diumenge a la tarda va aconseguir buidar la plaça de l'11 de Setembre, plena amb cada proposta del programa de la fira.

Això sí, la pluja va fer que divendres tots els espectacles previstos a l’exterior canviessin d'ubicació. I el fred de dissabte va provocar una menor afluència de públic als espectacles nocturns celebrats a l'exterior. Es per això que els organitzadors valoraran durant aquest any plantejar alternatives per a les propostes que es fan de nit en les properes edicions. Amb tot, no es va suspendre cap espectacle.

El moment més emotiu de la Fira el va protagonitzar Sebastià Vergés, segon descendent de la companyia familiar catalana i centenària, que es jubila enguany i que va rebre un homenatge per part de l'Ajuntament de Caldes de Montbui. A banda de la placa que li va lliurar el regidor Josep Gaspar, Vergés va poder comprovar de nou com grans i petits continuen gaudint de les propostes d'aquesta companyia: la nit de dissabte, a partir de les deu del vespre, el seu espectacle El retorn dels putxinel·lis va mantenir desperts, actius i més participatius que mai als infants.

Un altra agradable sorpresa va ser la companyia mexicana Carlos Converso. La seva adaptació del conte El oso que no lo era ha estat de les posades en escena més aplaudides en aquesta edició, tant pel públic en general com pels professionals que han passat per la Fira. I el cabaret de la companyia alemanya The Fifth Weel, que convertia a uns yuppies enganxats a telèfons mòbils en una banda de músics amb instruments trets de les d'escombraries, destaca com la proposta més provocadora d'aquesta edició.

La Fira de Titellaires Romà Martí ha ofert una gran selecció de titelles de tota mena (de fil, d'objectes, de tija o de guinyol) que han explicat històries també de tota mena (contes populars, històries originals i una constant aclucada d'ull als valors que volem transmetre als infants, com l'amistat, la cura per l'entorn, la igualtat d'oportunitats per a tothom, la pau o el respecte pels altres). Ara, els organitzadors del certamen ja pensen en l’any que ve. I vist l'acceptació que té la Fira, Caldes inicia els preparatius de la 14a edició més motivada que mai.

Edicions locals