Els centres de documentació dels bombers i la policia s'uneixen a Mollet

S'estrena un espai de referència a Europa amb 30.000 documents sobre seguretat

Societat

Mollet del Vallès

El conseller d'Interior, Joan Saura, va inaugurar aquest dimecres el Centre de Coneixement de la Seguretat (CCS), que va definir com "el primer centre de documentació i recerca multidisciplinària d'Europa" sobre tots els àmbits de la seguretat, per fer d'aquesta un concepte "transversal i integral". El centre, que es troba a les instal·lacions de l'Institut de Seguretat Pública (ISPC) de Mollet, pretén promoure a través de 30.000 documents l'estudi i la recerca en l'àmbit de la seguretat, donar suport a les activitats de docència i aprenentatge i difondre informació bibliogràfica i documental. El CCS guarda exemplars de principis del segle passat, com ara manuals dels Mossos d’Esquadra de l'època republicana, i estudis i exemplars sobre criminologia, protecció civil o bombers.

Aquest centre neix de la fusió dels fons del centre de documentació de l'Escola de Bombers, creat l'any 1988, i del Centre de Documentació Policial de l'Escola de Policia de Catalunya, que va ser creat el 1989 i ampliat tres anys després. Els objectius del CCS són afavorir la promoció i la recerca en l'àmbit de la seguretat i donar suport a les activitats de docència, aprenentatge i recerca que es fan a l'ISPC. A més, es pretén recollir, organitzar i difondre la informació bibliogràfica i documental relativa a la seguretat o posar-la a disposició dels seus usuaris.

Saura va ressaltar dimecres que la creació del centre "respon a la idea de modernització del sistema". "Volem un sistema modern, i no ho serà sense transversalitat i investigació", va destacar el conseller. En aquest sentit, va recordar que cada any passen per l'ISPC més de 20.000 alumnes, "més que en algunes universitats", fet que, segons el dirigent d'ICV, confirma la idea d'una "universitat de la seguretat".

Uns 30.000 documents catalogats
El CCS té catalogats uns 30.000 documents i, segons els autoritats, és "el primer centre especialitzat en seguretat des d'un punt de vista multidisciplinari". El fons està especialitzat en l'àmbit policial, seguretat privada, bombers, protecció civil i altres àrees vinculades a les emergències. El centre també compta amb una zona de biblioteca, un espai reservat per audiovisuals i una sala d'estudi. El CCS, on es poden consultar un miler de documents audiovisuals i multimèdia i es reben 150 publicacions periòdiques especialitzades, pretén donar resposta a les necessitats d'investigació dels professionals. Tot i això, el centre estarà obert a tot aquell qui ho desitgi.

Per la seva banda, el director de l'ISPC, Carlos González, va subratllar que el CCS sigui "un dels pocs centres que aglutina en un mateix espai les bases documentals i les eines del coneixement que engloben els temes policials, la prevenció i l'extinció d'incendis i la protecció civil, entre d'altres". Segons ell, això reflecteix la filosofia de l'institut: "Abordar la seguretat en tota la seva complexitat i transversalitat".

Llibres antics i curiosos
El fons del CCS disposa d'una col·lecció de llibres antics i curiosos que fan referència a la policia i la seguretat. Destaquen, per exemple, un original de De ladrón a policia: aventuras del funesto jefe de ronda Gerónimo Tarrés, que va ser publicat l'any 1911 per Salvador Aparici; un exemplar de 10 pàgines editat per la Generalitat l'any 1935 i titulat Cuerpo de mozos de las escuadras de Cataluña: organización y distribución de las fuerzas, en 15 de marzo de 1935; o un manual titulat com Dactiloscopia civil, escrit per José L. de Sagredo el 1928.

Plataforma virtual
El CCS es complementarà, a partir del 2011, amb el projecte anomenat e-Coneixement. Implicarà la construcció d'una plataforma virtual de gestió del coneixement en l'àmbit de la seguretat al servei de tots els operadors integren el sistema de seguretat pública de Catalunya i també la creació del dipòsit institucional digital sobre seguretat de l'ISPC.

Edicions locals