La Garriga i Sant Fost recullen signatures pel referèndum independentista oficial

La campanya 'Volem votar', que ja té el suport de 5.000 persones, surt al carrer

Política

la Garriga, Sant Fost de Campsentelles

La campanya 'Volem votar' sortirà al carrer aquest cap de setmana per tal de recollir el màxim de signatures possibles que donin suport a la Iniciativa Popular (IP) que presentaran dimarts al Parlament per convocar un referèndum oficial sobre la independència de Catalunya a través de la nova Llei de consultes. Dissabte i diumenge s'habilitaran punts presencials per recollir la documentació a la Garriga i sant Fost de Campsentelles; també a Barcelona, Sant Cugat del Vallès, Vic, Lleida, Girona, Tarragona, Tortosa, Cardona i Sabadell. Uriel Bertran, portaveu de la Coordinadora Nacional de consultes sobre la independència, subratlla que l'objectiu és arribar a la mesa del Parlament amb el "màxim" suport social; aquest dijous ja hi havia més de cinc mil persones adherides.

Els promotors de 'Volem votar' asseguren que un cop la mesa accepti a tràmit la iniciativa popular, això tindrà una "enorme transcendència històrica" perquè obriria les portes a una recollida "massiva" de signatures, amb el resultat del debat sobre l'eventual referèndum al Parlament. Es tracta de la continuïtat del procés de consultes sobre la independència que s'han dut a terme a més de 400 municipis -entre els quals 26 del Vallès Oriental- i que va començar el passat setembre a Arenys de Munt, amb l'objectiu final de celebrar un referèndum oficial. Sota l'eslògan 'Volem votar', els promotors volen que el missatge arribi a l'àmbit internacional i causar "sorpresa", perquè es conegui arreu que hi ha un territori de la UE on "no s'ha normalitzat la democràcia", que és "imperfecta i limitada".

Pregunta i tràmits
Un cop la comissió presenti la proposta al registre del Parlament, la mesa haurà d'acceptar-la a tràmit. Una proposta que compleix tots els requisits i la documentació que estableix la recent aprovada Llei de consultes populars, segons va explicar aquest dijous el jurista Alfons López Tena. En concret, el text de la pregunta formulada d'una manera clara i inequívoca i una memòria explicativa sobre les raons que motiven la consulta i l'àmbit competencial. La pregunta que es formularia en el referèndum és: "Per tal que el Parlament de Catalunya porti a terme les iniciatives necessàries per fer efectiva la voluntat popular, ¿està d'acord que la nació catalana esdevingui un estat de dret, independent, democràtic i social integrat en la Unió Europea?". Els votants haurien de triar entre 'sí' o 'no'. Una pregunta no vinculant. Les conseqüències del resultat provocarien, segons estableix la Llei de consultes, la compareixença del president de la Generalitat al Parlament per explicar si el govern pren o no iniciatives al voltant del 'sí' o el 'no'.

Si la mesa accepta la proposta, s'obre un termini de sis a vuit mesos per recollir les signatures d'almenys un 3 per cent de la població (encara que no queda establert si és població major de 18 anys, si s'inclouen els immigrants residents legals o no). López Tena calcula que serien unes 220.000 signatures les necessàries perquè la iniciativa s'arribi a debatre al ple.

Punts de recollida de signatures a la comarca:

La Garriga
Plaça Can Dachs
Dissabte 22 de maig: de 10:00h a 18:00h

Sant Fost de Campsentelles
L'Ateneu
Divendres 21 de maig: de 20:00h a 21:00h
Dissabte 22 de maig: de 10:00h a 11:00h

Edicions locals