El govern estatal rectifica i els ajuntaments es podran endeutar fins a final d'any

La prohibició al crèdit a llarg termini estarà en vigor des de l'1 de gener del 2011

Economia

Granollers, Mollet del Vallès, Sant Celoni

Els ajuntaments de l'Estat i les seves entitats dependents es podran endeutar fins a final d'any, d'acord amb la correcció d'errors que publica aquest dimarts el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i que precisa que la prohibició de recórrer al crèdit a llarg termini estarà en vigor des de "l'1 de gener del 2011 fins al 31 de desembre del 2011". El govern espanyol, per tant, rectifica, després que aquest mateix dilluns publiqués la prohibició de contraure crèdits a llarg termini; això va provocar que alguns ajuntaments catalans, com ara el de Sant Cugat (Vallès Occidental), aprovessin crèdits de forma urgent.

El BOE va publicar dilluns un primer decret que establia que els ajuntaments no podrien demanar crèdits a partir d'aquest dimarts, fet que va provocar les queixes dels consistoris i fins i tot presses per aprovar la signatura de crèdits. Finalment, la publicació del BOE estableix que la data d'entrada en vigor de la limitació és l'1 de gener del 2011 i que el decret tindrà vigència fins el 31 de desembre del 2011. Per a la vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra d'Economia i Hisenda, Elena Salgado, aquesta correcció és un error sense importància. "No té més importància. Tots els BOE porten sempre correcció d'errors, tots els decrets, i més un decret llei que és tan complicat com aquest en la seva redacció", ha assegurat la vicepresidenta econòmica abans de participar en el Fòrum Econòmic de Brussel·les.

Malgrat tot, l'executiu espanyol reacciona d'aquesta manera a l'allau de crítiques que li van arribar dilluns des dels consistoris i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), que va transmetre el seu malestar al vicepresident tercer, Manuel Chaves, en una reunió a mitja tarda. Els ajuntaments es queixaven de la celeritat de la mesura que entrava en vigor l'endemà de la seva publicació per sorpresa al BOE.

En conèixer el contingut del decret molts ajuntaments van aprofitar les últimes hores de què disposaven per signar crèdits. És el cas de Sant Cugat, Girona, Tarragona i les diputacions de Tarragona i Lleida, que van aprovar crèdits extraordinaris per la via d'urgència. Molts altres consistoris -alguns d'ells del Vallès Oriental- van lamentar profundament una mesura que els impedia endeutar-se fins a l'1 de gener del 2012, més quan la majoria de les operacions ja estaven pactades i s'havien d'aprovar als plens ordinaris de juny.

Així, el BOE d'aquest dimarts estableix una dotzena de correccions al decret, la més destacada de les quals assenyala que on deia "a partir de l'entrada en vigor de la present norma i fins el 31 de desembre del 2011" diu "a partir de l'1 de gener del 2011 i fins el 31 de desembre del 2011". Tot i la correcció, la FEMP analitzarà aquest dimarts el contingut del decret que impedeix que els ajuntaments signin crèdits durant el període d'un any, un fet que molts consistoris consideren desastrós per als seus comptes.

Edicions locals