L'editorial Alpina i el Museu de Granollers difonen la història i el patrimoni de la ciutat

Presenten 'La llegenda de la Pedra de l'Encant', el primer conte d'una col·lecció

Cultura

Granollers

L'editorial granollerina Alpina, especialitzada en mapes i publicacions al servei del món excursionista, i el Museu de Granollers han començat a editar una petita col·lecció de contes, anomenada El barret de les històries, que té com a objectiu acostar la història i el patrimoni de la capital del Vallès Oriental als més petits, i fer-ho de manera atractiva. El primer conte d'aquesta nova col·lecció, que es presentarà dissabte a dos quarts de set de la tarda al Museu, amb la presència de l'autora, Carme Clusellas, i de la il·lustradora, Montse Bosch, és La llegenda de la Pedra de l'Encant, una història de bruixes i bruixots que gira al voltant del mercat de Granollers i de la construcció de les muralles i la Porxada.

Partint de la llegenda original de la Pedra de l'Encant i de la dita una riuada la va portar i una riuada se l'emportarà, Clusellas ha escrit un conte ambientat al mercat setmanal de Granollers en l'època medieval, amb elements fantàstics com les bruixes i els bruixots, i de reals com els consellers de la ciutat, la construcció de les muralles i també de la plaça de la Porxada per part de l'arquitecte Bartomeu Brufalt. La il·lustradora, per la seva banda, ha posat imatge a aspectes reals de la ciutat de Granollers i del Vallès Oriental, i ha creat un seguit de personatges que contextualitzen la història. També ha incorporat elements que l'enriqueixen, com la presència de petites granotes i animals característics de la ciutat, que els infants podran jugar a trobar enmig del dibuix.

La publicació de La llegenda de la Pedra de l'Encant és una aposta d'Alpina per obrir una nova línia editorial adreçada als infants. La idea és iniciar una petita col·lecció de contes que tinguin com a eix central la història i el patrimoni de Granollers, per acostar-la als més petits de manera atractiva. La col·lecció pren el mateix nom de l'activitat que cada primer dissabte de mes organitza el museu per al públic familiar: El barret de les històries. D'acord amb la seva voluntat pedagògica, el conte es complementa amb una fitxa en què es descriu l'element patrimonial central de la història i un petit glossari que defineix alguns dels mots més especialitzats de la narració.

Contes basats en el patrimoni i l'art
El barret de les històries és una activitat iniciada l'octubre passat amb la voluntat de fomentar la descoberta del Museu de Granollers, els objectes de la seva col·lecció i els elements patrimonials de la ciutat, entesos com a fragments de la història de la ciutat. El format escollit és el conte oral i la proposta ha tingut un èxit de públic creixent. Un cop acabada la narració, es convida el públic a visitar l'objecte o element patrimonial in situ. Fins ara s' han explicat set contes, entre els quals destaca Un nom a la façana, basat en la Casa Clapés i l'arquitecte Raspall; L' escut del Masferrer, sobre la finestra amb escut del Casal dels Masferrer de la Porxada i La finestra d'en Ginebreda, una història al voltant de l'Adoberia. Tots ells també s'editaran dins la nova col·lecció El Barret de les Històries, que tot just comença a caminar aquesta setmana.

Edicions locals