Ioga, tomàquets i pau interior en temps de crisi

Crònica de la concorreguda fira EcoGra, celebrada a Granollers, per David Cid

Societat

Granollers

L'associació de comerciants Comerç de Dalt de Granollers ha celebrat aquest cap de setmana, amb més assistents dels que s'esperava, EcoGra, la primera fira de l'ecologia i l'alternativa que acull la capital del Vallès Oriental. Més d'una quarantena d'expositors omplien el carrer Joan Prim, des de Torres i Bages fins a Can Baulenas, per mostrar altres maneres de consumir, pensar i viure. Durant tres dies, els nous avanços en energies renovables i les noves i velles tendències en teràpies alternatives han compartit espai amb altres cultures, noves maneres de viure i aconseguir una mentalitat més diversa, plural i solidaria.

Enmig d'una crisi econòmica d'abast internacional, amb retallades de sous i rebaixes de pensions incloses, no són pocs els que afirmen que també hi ha una crisi política, social i de valors. Les veritats absolutes ja no es porten i no serveixen per explicar un món que es mou a velocitats inimaginables, que es comunica per Facebook i que està enganxat al mòbil. No és estrany, doncs, que la gent busqui respostes en llocs diversos. Alguns miren de tornar a menjar sa; han pres consciència que som el que mengem i malden per intentar consumir productes naturals. Altres tornen als clàssics i fan bona aquella sentència llatina del mente sana in coropore sano, i es cuiden anant el gimnàs, fent exercici per trencar la monotonia de la vida sedentària. I, per acabar, hi ha molta gent que ha quedat fascinada per l'espiritualitat provinent de les cultures orientals: el ioga, les energies positives o el coneixement d'un mateix per a viure millor.

Joan Prims, un carrer 'alternatiu'
Comerç de Dalt de Granollers ha captat les ganes de noves experiències de la gent i n'ha fet fira. "Ara aquests temes estan de moda", diu Rosa Llobet, la presidenta dels comerciants, i l'atzar li dóna la raó quan, un cop acaba de dir aquestes paraules, un visitant d'EcoGra li entrega un fullet informatiu de la 1a Fira d'herbes remeieres i aliments ecològics que el proper dissabte se celebra a Cardedeu. "Hi serem", assegura la Rosa, que a la pregunta de per què han triat aquest tema respon: "En aquest carrer (Joan Prim) hi ha moltes botigues relacionades amb tot allò més alternatiu".

I és veritat. Si un s'hi fixa bé, veu que a Joan Prim s'hi concentren un bon grapat de comerços on es pot fer ioga, pilates o comprar-hi productes ecològics. És una mena de clúster empresarial a l'estil de Silicon Valley amb els chips informàtics. Obviant les diferències, és bo que els comerciants apostin per noves formes de donar-se a conèixer i per noves temàtiques que ofereixin alguna cosa més que un producte i prou. Darrere d'EcoGra s'hi nota l'intent de donar a conèixer tot allò relacionat amb l'espiritualitat i el foment de les emocions. I aquests no són pas mals instruments per a fer front a la fredor amb la que ens maltracten les dades macroeconòmiques, últimament.

Així, durant aquests tres dies s'han pogut escoltar les explicacions de la Swamini Danda sobre la respiració tibetana o assistir a la xerrada Nuestros amigos los ángeles, que va fer la Milna. Temes controvertits i de polèmica assegurada i que demanen una certa voluntat d'entesa entre qui parla i qui escolta. En defintiva, en algunes de les sessions s'hi podien veure cares de certa perplexitat entre alguns dels passejants quan sentien coses com: "si sanes les teves vides anteriors, estaràs sanant el teu futur". Tot i així, el missatge final és prou interessant: ser millor persones, ser més feliç i està bé amb els que t'envolten.

Menjar sa i parir a casa
L'altre punt fort de la fira ha estat l'ecologisme. La consciència de la destrucció del planeta creix i la sostenibilitat és ja una paraula obligada arreu. L'Hilari, del Racó Ecològic -que no para de vendre durant tota la tarda de dissabte- està content d'haver-hi participat: "No saps la de gent que ha parat preguntant-me a on tenim la botiga, només per això ja ha valgut la pena!". Unes parades més avall una parella de mitjana edat s'interessa per un Osmotic, una depuradora per a millorar la qualitat de l'aigua a casa. "Ho hem sentit per la ràdio moltes vegades i no sabíem què era", explica la senyora. L'encarregat de l'estand Aguapur li explica amb tot luxe de detalls sense perdre en cap moment el somriure.

Un dels expositors que no deixa indiferent a ningú és el de l'A+D. Unes fotografies d'un part natural i les cares de felicitat i dolor d'una mare parint al seu domicili reben al visitant. En José Herrero hi respon preguntes al voltant de la natuorpatia o si les vacunes són útils per als nens petits. Missatge potent, polèmica servida, altre cop. Entitats com Ecoxarxa, la Red Canguro o Tucuxi també ensenyen altres maneres de consumir, portar els fills amb braços ajudats de motxilles i foulards de teles naturals o a utilitzar bolquers ecològics. Tot plegat, un seguit de plantufades al sistema econòmic imperant que ens força a comprar allò que el mercat mana. I quan més sintètic i artificial sigui, millor que millor.

La pràctica de ser alternatiu
L'espai de l'escenari mostra les activitats d'algunes de les entitats presents a la fira. La Escuela de la senzillez hi ensenya la Rueda de la Sanación, la Monica Fontseca hi fa una classe de Pilates i parla dels beneficis del mètode, i Mikah de Waart parla sobre la llei de l'atracció i congrega a un públic força nombrós. Amb estil de showman i amb ganes de connectar amb el públic, Waart resumeix la seva idea destacant que "per a voler una cosa primer te l'has de creure". I, sobretot, per aconseguir l'èxit cal fer-ho de forma equilibrada. L'espai de xerrades de la Fira ha estat un bon lloc per prendre el pols de si interessen o no aquests temes. Swamini Danda fa que la calorosa carpa de color taronja quedi petita per acollir a tots els que la volen escoltar. Miquel Vallmitjana, en canvi, només té mitja dotzena de persones al davant per escoltar els arguments per a una alimentació sense transgènics.

La fira continuarà implicant més espais
Capítol a banda mereixen els visitants. En una ciutat de tradicions incorruptibles com Granollers, és interessant constatar que hi ha botiguers que es mouen i que volen trencar motlles. Per a fer front a la crisi cal innovar i apostar per nous formats, tot i que amb una fira d'aquestes caracterísitques hi havia el risc que alguns fessin comentaris sorneguers d'algunes de les activitats. Des de l'"això és molt dífícil de fer i poc pràctic" que un jove deia referint-se als nusos per a portar el fill en braços, fins a les cares sorpreses d'algú quan un grup de cinc persones practicaven ioga amb música relaxant al mig del carrer. Comentaris i expressions que no amaguen l'èxit d'una fira que té voluntat de continuitat com explica la Rosa Llobet: "L'any que vé hi tornarem i tenim ganes d'anar incorporant altres espais del barri". La proposta ha tingut èxit també per la col·laboració que ha trobat en l’Institut Carles Vallbona i el Celestí Bellera, els quals han aprofitat l'acte perquè els estudiants dels mòduls de comerç i disseny d'aquests dos centres hi realitzessin treballs que seran avaluats a classe.

David Cid

Edicions locals