Mollet redueix entre un 5 i un 9% el sou dels regidors

La retallada de despeses al consistori suposa un estalvi de 540.834 euros pel 2010

Política

Mollet del Vallès

L'Ajuntament de Mollet va aprovar en el ple d'aquest dimarts una sèrie de mesures, acordades a finals de maig per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), per reduir el dèficit públic. La iniciativa suposarà un estalvi de 540.834 euros pel 2010. En aquest sentit, l'alcalde, els regidors amb dedicació exclusiva i els regidors amb dedicació parcial es baixaran un 9, un 7 i un 5 per cent el sou, respectivament, mentre que els grups municipals veuran com baixa un 10 per cent la seva assignació. També es retallaran les retribucions del personal al servei de l'ajuntament molletà. Una trentena de treballadors han seguit el ple amb cartells contraris a les reformes.

A l'alcalde Josep Monràs (PSC) -que actualment no cobra de l'Ajuntament perquè ho fa de la Diputació: 7.020 euros mensuals- se li reduirà un 9 per cent l'assignació, que es quedarà en 59.150 euros anuals; al regidor coordinador d'àrea se li retallarà un 7 pr cent i baixarà fins els 49.662 euros anuals; el regidor, finalment, veurà com se li reduirà un 5 per cent el sou, fins els 41.850 euros. El regidor amb dedicació parcial passarà a cobrar 14.250 euros l'any.

Les mesures aprovades també inclouen una baixada del 10 per cent en les assignacions per als grups municipals. Amb aquesta reducció, els grups passaran a rebre 3.976 euros mensuals més un variable de 398 euros al mes per persona. Amb aquests canvis, el PSC cobrarà 9.957 euros al mes pels seus 15 regidors; ICV 5.172 euros pels seus 3 representants; CiU en rebrà 5.172 per 3 regidors; el PP, 4.774 per tenir dos regidors; i ERC 4.375 pel seu únic representant. També s'han fixat les assignacions per la regidora no adscrita, que passarà a ingressar 153 euros per ple assistit i 72 per les comissions informatives.

Els funcionaris protesten per les retallades
Els acords també inclouen la reducció de les retribucions del personal al servei del consistori molletà, els seus instituts municipals i la Fundació Municipal Joan Abelló, així com el personal eventual. El personal directiu de les empreses municipals, per la seva banda, veuran com se'ls hi retalla un 5 per cent el sou. En aquest sentit, una trentena de treballadors van seguir la sessió des de la sala de plens municipal amb diverses pancartes que criticaven la decisió de retallar-los el sou. No hi va haver incidències fins als últims minuts del ple, quan alguns funcionaris van increpar el regidor d'Economia, Josep Maria Garzón.

Monràs va defensar les retallades com les mesures més apropiades per reduir el dèficit, però alhora va voler defensar els alts salaris del govern: "Hem de discutir la feina que es fa, no el sou", va sentenciar el batlle, que va afegir que el salari de l'alcalde i els regidors "és inferior al d'algunes poblacions de més de 25.000 habitants".

Crítiques i lloances des de l'oposició
Les mesures van comptar amb un suport desigual de l'oposició. ICV va recolzar la retallada del sou dels regidors, però no la dels funcionaris, i va carregar contra el govern municipal (PSC i CiU) per conformar pressupostos "que no es podien complir".  Per la seva banda, la regidora no adscrita del PP, Eva Rodríguez, va reclamar l'eliminació de regidories, cotxes oficials i partits que viuen sense fer res. ERC es va abstenir en les mesures que parlaven de les assignacions de funcionaris i regidors, però va votat a favor de les que retallen les despeses dels partits. El regidor d'Esquerra, Oriol López, va proposar la creació d'una taula d'austeritat per eliminar despeses, protegir les necessitats bàsiques de la societat i promoure la promoció econòmica.

Edicions locals