UGT adverteix que l'ordenança de civisme de Granollers criminalitza les prostitutes

ICV al·lega contra la flamant norma, CiU la recolza i ERC i PP hi troben pegues

Societat

Granollers

El sindicat UGT del Vallès Oriental adverteix que la nova Ordenança dels espais d'ús públics i civisme de Granollers, aprovada recentment i que prohibeix la prostitució al carrer, pot "criminalitzar" les prostitutes. El secretari comarcal del sindicat, Òscar Riu, subratlla que l'actuació policial hauria de ser més dura contra els clients. Els avisos d'UGT van en la mateixa línia de les al·legacions contra l'ordenança presentades fa uns dies per ICV de Granollers, que considera que la prostitució "no és un problema de civisme i té un origen social i, per tant, no ha de ser abordada només per la via legal".

El secretari comarcal d'UGT, Òscar Riu, ha declarat a l'ACN que no creu que el text aprovat pel consistori granollerí sigui positiu, i afegeix que algunes normatives "haurien de ser d'àmbit autonòmic o estatal", i no municipal. Segons Rius, qui surt perjudicada pel text de convivència és la noia: "Tot i que l'Ajuntament diu que posarà mesures a disposició de les noies per sortir-se'n, al final el que es fa és criminalitzar una persona que està en xarxes de delinqüència i que està explotada sexualment". Riu també creu que l'actuació policial hauria de ser més dura precisament contra aquestes xarxes i contra els clients; això sí, entén que l'Ajuntament hagi de solucionar els possibles problemes de seguretat o de trànsit que es puguin derivar de l'exercici de la prostitució en espais públics.

Els Mossos ajudaran a fer-la complir
Per la seva banda, des dels Mossos d'Esquadra s'ha vist l'aprovació de l'ordenança amb distància al tractar-se d'una normativa municipal. El cap de la regió Policial Metropolitana Nord, David Piqué, destaca que es tracta d'un tema de convivència: "L'ajuntament ha actuat perquè hauran decidit que la mendicitat i la prostitució ja són un problema visual, de convivència", afirma. En aquest sentit, Piqué defensa que la funció dels Mossos "no és aplicar una normativa municipal", però que si alguna població sense policia pròpia o amb pocs efectius es troba amb dificultats, els ajudaran.

L'oposició granollerina, dividida
El president d'ICV, formació que no té representació al consistori, Josep Casasnovas, recorda que ells ja han al·legat contra la flamant norma: "Creiem que la prostitució i la mendicitat no són problemes de civisme, tenen un origen social i han de ser abordats amb altres perspectives". El representant ecosocialista critica que el consistori granollerí "ha volgut fer una ordenança unificada per poder donar cabuda a certs aspectes".

Els altres grups municipals al consistori s'han mostrat convençuts que cal una regulació. Des de CiU, el regidor Germán Cequier explica que van votar a favor de la normativa "perquè cal tenir cura de la convivència". Ressalta que el text local no criminalitza les noies "perquè no diu res que no puguin anar a espais privats". El PP, per la seva banda, es va abstenir en la votació. El seu regidor Fermí Gutiérrez creu que la prostitució al carrer s'ha de regular i es pregunta de quina forma s'hauria de legalitzar. ERC també es va abstenir, en aquest cas perquè creu que no es va discutir prou amb les associacions de veïns ni els empresaris.

L'ordenança prohibeix la prostitució i la mendicitat
La nova ordenança de civisme prohibeix explícitament la prostitució en qualsevol espai de la ciutat; concretament, prohibeix "les conductes o relacions de naturalesa sexual amb les quals s'ofereixi, es sol·liciti, s'exhibeixi, es negociï, s'accepti o es mantingui de manera directa o indirecta als espais d'ús públic, que comportin retribució econòmica". A més, la nova norma permetrà a la Policia Local multar a les prostitutes i també als clients que sol·licitin els seus serveis -en aquest últim cas la multa pot arribar als 750 euros. Pel que fa a l'exercici de la mendicitat, l'ordenança també el prohibeix.

Edicions locals