Mollet prohibeix l'ús del burca en espais municipals

PSC, CIU i PP aproven el veto per seguretat i per protegir els drets de les dones

Societat

Mollet del Vallès

Tal i com va anunciar l'alcalde, Josep Monràs (PSC), ara fa quinze dies, l'Ajuntament de Mollet va prohibir aquest dilluns al vespre l'ús del vel integral islàmic en equipaments municipals com a "mesura de seguretat" i protecció dels drets de les dones. La iniciativa va comptar amb els vots a favor de PSC i CiU, que formen l'equip de govern, del PP i d'una regidora no adscrita, exmilitant popular. En canvi, hi van votar en contra ERC i ICV-EUiA, que defensen que l'ús d'aquesta peça de roba ha d'estar regulat per l'Estat i per la Generalitat, i que van definir la mesura com a "electoralista". Dilluns també van prohibir el burca Santa Coloma de Gramenet, Roses i Cunit.

El text aprovat prohibeix l'ús de vel integral islàmic, el burca i el nicab, "així com qualsevol altra vestimenta o accessori que cobreixi totalment el rostre i que impedeixi la identificació i la comunicació visual de les persones en els edificis i els equipaments municipals". També contempla iniciar els tràmits per modificar l'Ordenança municipal de convivència ciutadana per adaptar-la i "continuar treballant mitjançant els programes municipals, en favor de la sensibilització i la formació del conjunt de la societat envers els valors de la igualtat entre homes i dones i el respecte a la diversitat com a garant dels valors de la convivència".

El segon tinent d'alcalde i coordinador de l'àrea de Relacions Ciutadanes i Participació, Antonio Felices, va subratllar que "davant la inseguretat que a vegades causa la diversitat, no sempre és fàcil compatibilitzar llibertat personal, vida privada, llibertat de pensament i religiosa i el dret a la seguretat". També va destacar que "l'acceptació dels valors de la societat occidental és un valor irrenunciable" i que la proposta aprovada al ple és una "mesura de seguretat" que també vol protegir els drets de les dones. Felices també va afirmar que el burca "nega la presencia de la dona i l'aïlla com a persona".

Una proposta més per defensar les dones
Per la seva banda, l'alcalde de la ciutat va apuntar que el text continua amb les propostes de sensibilització cap a les dones que utilitzin aquestes peces de vestir, i es va preguntar "quantes dones que estan obligades a utilitzar aquesta roba vindran als programes". Monràs va demanar "no renunciar a coses que els demòcrates fa temps que compartim". Un dels representants de CiU, Feliu Guillaumes, va afegir que amb aquest debat "no es parla ni de religió ni de cultura", i va destacar que aquestes peces de vestir "impedeixen tenir una relació normal i una vida social. Són una presó tèxtil", va sentenciar.

El PP vol ampliar la prohibició a tot l'espai públic
Els altres suports a la proposta van arribat des del PP i una regidora no adscrita que fins fa poc estava al grup popular. Pel que fa als primers, Roberto Carmany va dir que ells haurien ampliat la mesura també als carrers de la ciutat. La no adscrita Eva Rodríguez va afirmar que el burca és "un símbol d'opressió", però va mostrar els seus dubtes perquè ni s'ha parlat amb les associacions implicades i, a més, "va ser Plataforma per Catalunya qui va iniciar el debat".

ERC aposta pel diàleg i la pedagogia
El regidor d'ERC, Oriol López, es va mostrar convençut que el diàleg és la millor opció, "a més d'informació i pedagogia". López va reiterar que són la Generalitat i l'estat espanyol els qui han de regular aquest tema per tenir una normativa unitària. Finalment, una de els regidores d'ICV-EUiA, Noemí Fernández, va subratllar que mai han vist un burca o un nicab al Vallès Oriental i va ironitzar que "hi haurà més mocions que dones" amb aquestes peces de vestir. Fernández va qualificar de "demagògic" apel·lar a la seguretat.

Edicions locals