L'Ajuntament de Caldes rebutja la retallada de l'Estatut

Alcaldes del Baix Montseny afirmen que la sentència evidencia un final d'etapa

Política

Caldes de Montbui, Campins, Fogars de Montclús, Llinars del Vallès, Montseny, Sant Celoni, Sant Esteve de Palautordera, Sant Pere de Vilamajor, Vallgorguina, Vilalba Sasserra, Sant Antoni de Vilamajor

Continuen les reaccions al Vallès Oriental en contra de la retallada de l'Estatut català perpetrada pel Tribunal Constitucional (TC), que en declara inconstitucionals totalment o parcialment catorze dels seus articles i en reinterpreta 23 preceptes. L'Ajuntament de Caldes de Montbui ha aprovat una declaració conjunta de rebuig a la sentència. Els representants municipals d'ERC, CiU, PSC i ICV- EUiA -és a dir, tots excepte la regidora del PP- manifesten el seu rebuig frontal a una sentència que, "per molt legal que sigui, és políticament i moralment inacceptable. La voluntat del poble de Catalunya expressada democràticament ha de prevaler per sobre de les interpretacions jurídiques de qualsevol tribunal".

La declaració conjunta de l'Ajuntament de Caldes també demana "una resposta institucional i cívica el més unitària i massiva possible". "En aquest sentit, instem a la ciutadania de Caldes de Montbui a sumar-se a la manifestació del dia 10 de juliol a Barcelona convocada per Òmnium Cultural sota el lema Som una nació, nosaltres decidim, conclou el text.

Un dels greuges més importants des de la Transició
I l'endemà que l'Ajuntament de Cardedeu també aprovés una declaració institucional en contra de la sentència, aquest dimecres 13 alcaldes del Baix Montseny van emetre un comunicat en el qual ressalten que la sentència del TC sobre l'Estatut "evidencia un final d'etapa". Els batlles denuncien que el Tribunal està "polititzat" i avisen que "l'Estatut no pot abordar-se a banda de la realitat que vivim, ja que representa el marc on tot succeeix". El manifest ha estat signat per deu municipis del Vallès Oriental -Campins, Fogars de Montclús, Llinars del Vallès, Montseny, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Pere de Vilamajor, Sant Esteve de Palautordera, Vallgorguina, Sant Celoni i Vilalba Sasserra- i tres de la Selva: Riells i Viabrea, Hostalric i Breda.

Els alcaldes afirmen que la sentència "és un dels greuges més importants exercits sobre Catalunya des del restabliment de la democràcia", i consideren que "evidencia un final d'etapa" i que aquest "és un moment greu". També lamenten que el TC sigui "un òrgan polititzat" i sentencien que "de cap manera" pot prevaldre sobre la voluntat dels ciutadans. Els 13 signants creuen que l'Estatut "no pot abordar-se a banda de la realitat que vivim, ja que representa el marc on tot succeeix, des de la llengua al comerç o les escoles, el finançament local o el sistema judicial".

Edicions locals