Trenta afectats a Vallgorguina per un brot de legionel·losi

L'Ajuntament prohibeix el reg per aspersió per evitar el possible contagi

Societat

Vallgorguina

El departament de Salut de la Generalitat investiga les causes d'un brot de febre de Pontiac, un tipus de legionel·losi lleu, que ha afectat almenys una trentena de persones a Vallgorguina. Aquests afectats confirmats, que no han hagut de passar per l'hospital, són només els que haurien rebut assistència, però se sospita que n'hi podria haver més. L'Ajuntament d'aquest municipi vallesà ha prohibit des de dimarts el reg per aspersió i la neteja dels carrers amb aigua a pressió per evitar més contagis, seguint així les recomanacions de l'Agència de Protecció de la Salut. La veu d'alarma, segons apunta Salut, es va donar el passat 6 de juliol al Servei d'Atenció Primària del municipi.

El Servei d'Atenció Primària va informar la Unitat de Vigilància Epidemiològica del Vallès Oriental i Occidental sobre un increment de malalts amb símptomes semblants a la grip, com febre i malestar. Les proves que se'ls hi van fer van descartar que es tractés d'aquest virus i van fer pensar en la possibilitat de la febre de Pontiac, un tipus de legionel·losi lleu. Els investigadors van entrevistar els afectats i van recollir mostres d'aigua de diversos punts del municipi. A l'espera de conèixer els resultats definitius d'aquestes anàlisis, des de Salut es creu que el focus hauria pogut ser desactivat.

Es dóna la circumstància que a principis d'aquest mes de juliol Salut també va començar a investigar un brot de legionel·losi que hauria afectat cinc persones a Granollers, que ja han estat donats d'alta. Quatre dels afectats van ser tractats i diagnosticats a l'Hospital General de Granollers, i el cinquè a la Clínica del Pilar de Barcelona. El primer dels casos va començar a desenvolupar els símptomes l'11 de juny i l'últim, el passat 24 del mes passat. Tot i les accions de desinfecció que ja s'haurien fet al centre hospitalari, el cas no es dona per tancat. Salut adverteix que el període d'incubació és d'uns deu dies i que, per tant, no es descarta que puguin aparèixer nous casos de legionel·losi en els pròxims dies.

Edicions locals