Uns 180 actes del 21 al 29 d'agost a la Festa Major de Granollers

Villatoro relatarà els 25 anys dels Diables i el concurs de rajolers i els 20 dels Xics

Cultura

Granollers

Del 21 al 29 d'agost Granollers celebra la 27ena edició de la Festa Major de Blancs i Blaus. Per aquesta edició, tot i la reducció del pressupost, es manté el nombre d'actes, 180. Una programació variada per a un públic de totes les edats i concentrada a diferents espais de la ciutat. Carrers, places i parcs esdevenen el punt de trobada dels actes competitius i dels actes tradicionals. Respecte l'edició de l'any passat, es manté la supressió de les nits golfes i els horaris de cloenda: només la festa del divendres 27 i el dissabte 28 finalitzarà a les 6 del matí. La fira d'atraccions s'instal·la al Parc Firal, al costat de la ronda Sud. L'escriptor i periodista Vicenç Villatoro serà el relator de la Festa Major 2010.

La Festa Major de Blancs i Blaus presenta, en aquesta ocasió, nous escenaris renovats com són les places de la Corona, de Maluquer i Salvador i de Perpinyà. A més, per primera vegada es desenvoluparà al remodelat carrer d’Anselm Clavé, totalment convertit en passeig; així les proves de competició de l'estirada de corda i la passada de rajoles tornen a la Carretera. D'altra banda, els campionats de futbolí i dòmino es traslladen de la plaça de la Porxada a la Corona. L'avinguda del Parc es talla al trànsit, a partir de dimarts 24 d'agost, amb motiu de la instal·lació de l’escenari i l'espai destinat als balls de nit.

Aniversaris dels Diables i els Xics
Enguany, diverses entitats de la ciutat celebren efemèrides destacades. Els Diables de Granollers fan 25 anys; amb motiu de la celebració la colla presenta l'exposició Diables! 25 anys fent foc, al Museu de Granollers del 21 d'agost al 12 de setembre. Els Xics commemoren la primera actuació castellera que va tenir lloc a la Festa Major de 1990, tot i que celebraran l'any vinent el 20è aniversari de la seva fundació. I AraVallès celebra el seu primer aniversari, ja que va néixer enmig dels dies de disbauxa de l'any passat. Per aquest motiu, durant els dies de festa aquest diari presenta, a l'equipament juvenil El Gra, una exposició de les millors fotografies que ha publicat durant aquests dotze últims mesos.

A més, enguany se celebren 25 edicions del concurs de Rajolers, la prova emblemàtica de la festa. Els dos rajoler, el blanc, Gali, i el blau, Locubiche, tornaran a ser protagonistes de l'emocionant concurs, el darrer dia de festa major al Palau d'Esports.

Deu anys del relat de la Festa Major
Matthew Tree, Toni Sala, Eva Piquer i Carles Capdevila, Laila Karrouch, Xavier Moret, Albert Sánchez Piñol, Gemma Lienas, Màrius Serra i Joan Soler Amigó són els noms dels autors i autores del llibre El Relat de la Festa Major. 10 anys, editat conjuntament per Alpina i l'Ajuntament de Granollers. Des de l'any 2000, la Comissió de la Festa Major convida un escriptor conegut perquè posi sobre paper les impressions i sensacions que li provoca la festa. Cadascú amb el seu estil i personalitat, el llibre permet fer un recorregut per tots aquests anys de Blancs i Blaus. El pròleg l'ha fet Santi Montagud i el volum es presentarà el dissabte 21 d'agost al Museu de Granollers, a dos quarts de 9 del vespre. Enguany l'escriptor i periodista Vicenç Villatoro serà el relator de la Festa Major 2010. Villatoro s'ha mostrat molt agraït per l'encàrrec i ha anunciat que farà el relat en format dietari.

Els amics de les arts i Carles Belda
Pel que fa als actes, el Teatre Auditori de Granollers, conjuntament amb el Teatre de Ponent, han organitzat per a la Festa Major tres espectacles teatrals, un musical i un espectacle de màgia, a part de la tradicional sarsuela i els dos concerts de música de cambra. Hi hauran també, com no, els actes més tradicionals: el Correfoc, el Correigua, el castell de focs, la ballada de sardanes, el cercavila i lluïment dels grups festius, cinema a la fresca, la Guimbada, els toros embolats, els versots, la timbalada... Pel que fa als concerts, la llista és menys destacada que en anys anteriors: Nour, Ubuntu Soul, Muyayo Rif, Carles Belda, Mendetz, Els amics de les arts, El niño de la hipoteca... A més, les proves que enfrontaran les dues colles, que aquest any han omplert el programa de nous actes fruit de l'enginy i de veure's obligats a gastar menys.

PROGRAMACIÓ DE LA FESTA MAJOR 2010.

Edicions locals