Terrades-Turull, duel vallesà a la comissió del 'cas Palau'

Els dos polítics coneixen bé la comarca i estan ben posicionats dins el PSC i CiU

Política

Granollers, Parets del Vallès

L'Oficina Antifrau de Catalunya ha conclòs que "no es pot ni afirmar ni descartar" que CIU s'hagi finançat irregularment a través del Palau de la Música. Tot i això, la comissió d'investigació del Parlament sobre el 'cas Palau' va aprovar aquest dimarts les resolucions proposades conjuntament pel tripartit, que sentencien que hi ha "indicis raonables" que la federació es va finançar irregularment i que hi va haver irregularitats en la requalificació dels terrenys dels Avellaners de Can Plandolit de l'Ametlla, propietat de Fèlix Millet. Durant aquests dies, la comissió parlamentària responsable del cas ha discutit de forma apassionada sobre tot plegat i ha donat veu i presència mediàtica a dos diputats del Vallès Oriental: Jordi Terrades (PSC) i Jordi Turull (CIU).

Els dos opinants d'AraVallès són dos polítics de llarga trajectòria dins dels seus partits. Polítics de tracte cordial i, com s'ha vist aquests dies, de dard discursiu precís i quirúrgic. Tenen rostres impertèrrits que semblen amagar molt més del què diuen. Són dos polítics de raça, vaja. No són dos generals, però tampoc són dos soldats rasos. Són càrrecs intermitjos de pes a dins dels seus partits, vinculats i coneixedors del dia a dia del territori, i ben posicionats dins dels respectius aparells. Amb tot, han complert la missió d'esbatussar-se de valent durant el temps que ha durat la comissió del 'cas Palau'.

Terrades ha estat l'atac incorrupte dels socialistes i Turull ha practicat una defensa numantina per a intentar mantenir intacte l'honor de CIU. El duel Terrades-Turull evidencia dos maneres d'entendre el país, dos espais sociològics contraposats i amb referències polítiques diferents que malden per aconseguir el poder, però que no estan tant lluny en la forma de fer política.

Terrades, el buròcrata eficient
Jordi Terrades i Santacreu va néixer a Granollers l'any 1957. És oficial en excedència del Registre de la Propietat a Mollet i, de la llarga llista de càrrecs polítics i institucionals que té i que explica en el seu blog, en destaquen el fet de ser actualment regidor d'Urbanisme a Granollers, secretari de medi ambient del PSC i membre de la seva Executiva Nacional. També ha estat regidor de serveis i urbanisme a l'Ajuntament de Canovelles, així com, entre 1993 i el 2003, president del Consell Comarcal del Vallès Oriental.

Experiència política llarga per un home que el 2006 va voler prendre el relleu de Josep Pujadas al capdavant del socialistes granollerins, però que va rebre la negativa del partit a nivell local i va haver de conformar-se en convertir-se en l'home fort (el del control del pressupost) de Josep Mayoral a l'Ajuntament de Granollers. Terrades és un home extremadament elegant, i poc donat a l'emotivitat. Parla amb un posat seriós i utilitza molts números per a fer-se entendre; defecte professional de registrador de la propietat, potser.

Turull, l'advocat solvent
Tal i com ell mateix explica en el seu blog, Turull va néixer a Parets l'any 1966 i hi segueix vivint. És llicenciat en dret per la UAB i, com ell mateix reconeix, "gairebé sempre he estat vinculat a l'àmbit de la gestió pública". Entre els càrrecs que ha ocupat hi destaquen: secretari als ajuntaments de Gurb i Sant Vicenç de Castellet, de cap de gabinet de l'alcaldia a Sant Adrià de Besòs i de gerent de l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès. Durant quatre anys va ser gerent de l'Institut Català del Voluntariat. També va ser regidor a Parets de l'any 1987 fins al 2003, i diputat a la Diputació de Barcelona del 1991 al 1996.

Turull, que es declara seguidor de l'Espanyol, ha estat durant aquesta legislatura un malson pel tripartit a causa de les seves investigacions sobre el conegut cas dels informes. Turull ha tingut presència mediàtica durant tot aquest temps carregant contra la mala gestió del govern català en aquest cas i que va portar a que el mateix conseller d'Economia, Antoni Castells, reconegués que el tripartit havia gastat "massa" en informes redactats per personal extern a l'administració.

Polítics de manual?
Terrades i Turull, doncs, tenen moltes coses en comú. No són dos líders que arrosseguin a les masses i saben que els seus discursos no faran embogir al personal. Són conscients que el seu estil de fer política es troba més còmode als despatxos que al carrer. En definitiva, són polítics d'estratègia i tàctica florentina. Dos segones espases que es coneixen el manual de batalla i el reciten allà on van sense problemes. Però no per això són menys necessaris per als seus partits. Són dos homes estimats i reconeguts per les bases i pels dirigents.

Terades i Turull tenen poc a veure amb la resta de polítics de la comarca al Parlament. La representant del PP, Maria Ángeles Olano, és de les diputades més serioses i treballadores que hi ha a la cambra, però alhora és també de les més avorrides. La seva formació de jurista la perd i els seus discursos sobre lleis, decrets i altres elements del dret fan que les seves intervencions siguin monòtones i tedioses. En canvi, el granollerí Albert Rivera, el cap de llista de Ciudadanos, es pot permetre el luxe de mostrar-se més àgil, més incisiu, més amè. Aprofita com ningú les seves intervencions i els seus minuts mediàtics per a fer sonar el seu discurs lerrouxista d'una forma comunicativament brillant i ben argumentada.

Terrades i Turull són, doncs, dos corredors de maratons en això de la política. Durant la comissió del Palau han demostrat saber donar i encaixar estocades. I que el resultat hagi estat tant ambigú és, potser, gràcies a ells. CIU ja ha presentat les seves llistes al Parlament i Turull està situat en el número 21 de la federació per Barcelona. El PSC, en canvi, encara no ha fet públiques les seves i caldrà esperar per veure a quin lloc anirà Terrades, ja que no hi ha res que faci preveure que no hi tindrà un lloc. El resultat del combat el sabrem a la tardor.

David Cid

Edicions locals