Els municipis 'exclosos' de la Constitució es reuniran a Sant Pere de Rodes

Lliçà d'Amunt, Tagamanent i Sant Pere i Sant Antoni de Vilamajor hi participaran

Política

Lliçà d'Amunt, Sant Pere de Vilamajor, Tagamanent, Sant Antoni de Vilamajor

El monestir de Sant Pere de Rodes (Alt Empordà ) serà aquest proper diumenge el marc de la trobada dels alcaldes i regidors dels ajuntaments moralment exclosos de la Constitució espanyola per continuar avançant cap a la independència. Els 68 consistoris catalans que rebutgen la carta magna, cinc dels quals són del Vallès Oriental, plantegen portar al Parlament una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) en favor d'un referèndum d'independència. L'objectiu de la trobada, que ja ha rebut més d'una vintena de confirmacions per parts dels diversos ajuntaments, és establir una coordinació per seguir impulsant el procés pel qual "la nació catalana pugui exercir el dret a l'autodeterminació".

El passat 5 de juliol, l'Ajuntament del Port de la Selva (Alt Empordà) va prendre l'acord de declarar-se, per unanimitat, 'moralment exclòs' de la Constitució espanyola després de la retallada del Tribunal Constitucional a l'Estatut de Catalunya. Des de llavors, seixanta-vuit municipis s'han adherit a aquesta iniciativa, cinc dels quals del Vallès Oriental: Lliçà d'Amunt, Tagamanent, la Garriga i Sant Pere i Sant Antoni de Vilamajor. Excepte la Garriga, tots han confirmat -juntament amb una vintena de poblacions catalanes més- la seva participació a la trobada.

El convergent Genís Pitart, alcalde de Port de la Selva (Alt Empordà), serà l'encarregat d'obrir l'acte al monestir de Sant Pere de Rodes en representació del primer ajuntament de Catalunya que es va declarar autoexclòs de la Constitució. Al llarg de la trobada també hi intervindran Laura Vilagrà, alcaldessa d'ERC de Santpedor, Jordi Fàbrega, batlle de Sant Pere de Torelló delegat del Govern a la Catalunya Central i Manel Vila, alcalde de Castellterçol.

Durant l'acte es presentarà un manifest on hi quedaran reflectides les voluntats d'avançar cap a la independència de Catalunya amb la proposta d'una ILP per tal que el Parlament de Catalunya convoqui una consulta sobiranista. La trobada del proper diumenge no està adreçada només als representants dels ajuntaments que s'ha declarat moralment exclosos de la Constitució. L'acte s'amplia també 'a tots aquells alcaldes i regidors que malgrat els seus consistoris no hagin aprovat cap d'aquestes mocions, se sentin "moralment exclosos a nivell personal".

Edicions locals