El Vallès promociona el seu tomàquet amb una fira agrícola

Una desena de productors participen en aquesta trobada pionera a Santa Eulàlia

Societat

Santa Eulàlia de Ronçana

L'horta del Vallès està de festa aquest cap de setmana amb la primera fira dedicada a un dels seus productes més preuats, el tomàquet. Es tracta d'una varietat produïda a diferents municipis dels dos Vallès i que aquest any celebra la seva primera trobada agrícola per promocionar-la, coincidint amb l'època on més s'intensifica el seu sabor. La fira es celebra a Santa Eulàlia de Ronçana aquest dissabte, i tornarà a repetir-se el dia 25. La previsió és que una desena de productors de la zona participin en aquesta trobada que també comptarà amb conferències, sessions de cuina i tallers diversos.

Sota el lema al setembre el tomàquet té olor i té gust, la fira neix amb l'objectiu de reivindicar el valor del tomàquet d'aquest territori, a més a més de donar a conèixer el procés de recuperació i conreu de les dotze varietats que, concretament, són autòctones dels municipis de Santa Eulàlia de Ronçana, Cardedeu, la Garriga, Bigues i Riells, l'Ametlla del Vallès, Rubí, Castellar del Vallès i Vacarisses.

Segons explica la responsable d'aquest projecte, Carme Garrido, el que es pretén és aconseguir que la cadena curta del productes alimentari cada vegada sigui més ampla: "Volem que la gent apreciï el que és el tomàquet de proximitat i les diferents varietats que hi ha al Vallès", comenta Garrido, que afirma que alhora pretenen "animar els productors a que puguin plantar aquest producte per incentivar el seu cultiu que s'estava perdent".

Visites a un hort amb 400 tomaqueres
Garrido assenyala que una de les activitats més destacades consistirà en visites guiades a l'Hort de l'Espelt, un espai creat expressament per aquesta ocasió amb prop de 400 tomaqueres: "És l'hort on el cuiner vallesà Pep Salsetes ha cultivat el tomàquet del Vallès Oriental". A banda d'això, el cuiner oferirà diversos tastets perquè els visitants puguin conèixer les diferents textures i tipologies de tomàquet que es conreen i l'Àvia Remei, una convidada de luxe especialista en el món de la cuina, donarà les claus d'algunes de les receptes més populars.

Tallers pràctics i conferències
També es duran a terme tallers pràctics, tastos de tomàquets, conferències, i hi haurà parades on es podran comprar els productes. "Vindran una desena de productors de la zona del Vallès i el Maresme a vendre els seus productes", comenta Garrido. "El tomàquet és un dels productes que més s'aprecien durant la temporada i que durant la resta de l'any perd el gust", afegeix la responsable d'aquesta fira que destaca la importància de consumir "els productes de temporada i també els aliments de proximitat que són de més qualitat".

La inauguració de la I Fira del Tomàquet del Vallès es celebrarà aquest dissabte a les deu del matí al Centre Cívic i Cultural la Fàbrica de Santa Eulàlia de Ronçana, que és també l'espai que acollirà la fira. El Consell Comarcal del Vallès Oriental organitza aquesta fira amb la col·laboració de l'Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana en el marc del projecte europeu Rurubal.

Edicions locals