Ferran Adrià: 'Santamaria va iniciar la revolució de la cuina a Catalunya'

El xef del Bulli parla de la tristesa del món gastronòmic per la pèrdua del cuiner i el situa 'a l'elit gastronòmica mundial'

Societat

Sant Celoni

El cuiner Ferran Adrià s'ha declarat aquest dijous al matí 'en xoc' i trist per la notícia de la mort de Santi Santamaria aquest dimecres, i ha volgut destacar el paper fonamental del cuiner vallesà en el gran moment que viu la cuina catalana. En declaracions a RAC 1 Adrià també ha lamentat no haver tingut temps de 'tornar als orígens' de la relació amb el set estrelles Michelin, molt deteriorada per l'anomenada Guerra dels fogons. Santamaria s'havia mostrat molt crític amb la cuina que té Adrià com a punta de llança, i havia defensat un retorn a les maneres tradicionals, sempre presents en el menú del seu restaurant, Can Fabes.

Ferran Adrià ha destacat el paper de Santamaria en el món de l'alta gastronomia recordant que El Racó de Can Fabes ostenta tres estrelles Michelin des de fa 18 anys. Això, ha dit, és indicatiu que estava 'a l'elit gastronòmica mundial'.

A més, el cuiner del Bulli ha recordat que el seu va ser el primer restaurant de Catalunya amb tres estrelles Michelin, i ha afegit que Santamaria 'va iniciar la revolució de la cuina a Catalunya'.

D'altra banda, Adrià no ha amagat les 'diferències' que tenia amb l'impulsor del Racó de Can Fabes, però ha recordat que feia 25 anys que es coneixien, i que malgrat aquestes diferències, eren bons amics.

Mitjans internacionals es fan ressò de la mort de Santi Santamaria

La notícia de la mort del prestigiós cuiner Santi Santamaria ha arribat a diversos mitjans internacionals. A França, la web del diari 'Le Figaro' reprodueix el teletip d'AFP signat des de Madrid que destaca Santamaria com 'el gran rival de Ferran Adrià'. L'agència gal·la remarca la defensa constant de la cuina tradicional que va practicar Santamaria davant l'èxit de la cuina molecular d'Adrià. El xef de Can Fabes, recorda AFP, no va tenir cap problema a l'hora d'afirmar en un llibre que els mètodes d'Adrià podrien ser perjudicials per a la salut.

La versió electrònica del diari portuguès 'Jornal de Notícias' anuncia la mort de Santamaria tot recordant que va ser el primer cuiner català en obtenir tres estrelles Michelin.

El diari nord-americà 'The Washington Post' ha publicat aquest dimecres un teletip de l'agència The Associated Press que informa des de Madrid en una nota breu sobre la mort de Santi Santamaria. La informació resumeix la trajectòria del cuiner català i el defineix com un xef conegut per utilitzar ingredients 'naturals i de temporada' per fer 'plats mediterranis'.

AP també destaca que Santamaria era conegut pels seus 'enfrontaments' amb el 'guru de la cuina' Ferran Adrià i altres cuiners que van introduir mètodes d'alta tecnologia a la cuina espanyola. L'agència nord-americana explica que Santamaria els acusava d'utilitzar el mateix tipus d'additius 'potencialment poc saludables com els que porten les hamburgueses'.

Edicions locals