El Govern veu el tancament de Derbi com un cas aïllat i reitera la seva confiança en la indústria del motor

PSC, PPC, ICV-EUiA i ERC carreguen contra l'Executiu per la seva 'passivitat' davant el tancament

Economia

Martorelles

La pràctica totalitat de l'oposició parlamentària ha carregat contra el Govern de la Generalitat per la seva actitud davant l'anunci de l'empresa Piaggio de tancar la seva fàbrica de Martorelles. PSC, PPC, ICV-EUiA i ERC han denunciat 'passivitat' en la reacció de l'Executiu del president Artur Mas i li han reclamat que actuï per evitar més situacions semblants. La reacció ve després de la roda de premsa que ha fet el portaveu del Govern, Francesc Homs, on ha considerat que el tancament de Derbi a Martorelles és 'un cas aïllat' i ha reiterat la seva confiança en la indústria del motor a Catalunya. El vallesà Jordi Turull ha qualificat de 'demagògiques' les consideracions i valoracions fetes pels grups de l'oposició i ha negat que l'Executiu estigui resignat.

Francesc Homs, en roda de premsa, ha demanat aquest dimarts 'anar amb cura a l'hora de llençar segons quins missatges', perquè al darrere de qualsevol projecte empresarial hi ha el valor intangible de la 'confiança'.

Homs ha indicat que el Govern, si la deslocalització s'acaba confirmant, l'entén com 'quelcom aïllat'. 'No se'ns està deslocalitzant tot el sector del motor sencer', ha subratllat el també secretari general de Presidència, que ha demanat anar 'amb cura' a l'hora de llençar segons quins missatges, perquè darrere de qualsevol iniciativa empresarial sempre hi ha el valor intangible de la confiança.

En aquest sentit, ha assegurat que el Govern té una 'gran confiança en la indústria del motor' a Catalunya. I és que Homs ha remarcat que hi ha projectes empresarials que generen 'interrogants', però també d'altres que 'van endavant i marxen molt bé'.

En qualsevol cas, ha deixat clar que el propòsit de la Generalitat és intentar evitar al màxim qualsevol deslocalització, i prendrà totes les decisions que tingui al seu abast des del punt de vista de les polítiques industrials i d'ocupació.

Reacció de l'oposició a les paraules d'Homs

Les reaccions dels diferents partits de l¡oposició no s'han fet esperar. La portaveu del PSC al Parlament, Laia Bonet, ha qualificat les declaracions del portaveu del Govern, de 'reacció tèbia'. 'Ens sorprèn que digui que és un cas aïllat. No sabem quants casos aïllats fan falta perquè el Govern demostri que té idees i propostes per posar sobre la taula per defensar els llocs de treball i que es mogui', ha retret la socialista. En aquesta línia, ha 'tornat a lamentar la passivitat del Govern en aquest àmbit' i ha reclamat a l'executiu poder 'sentir que el Govern està disposat a fer alguna cosa per minimitzar els efectes d'aquests anuncis i que ens digui que treballa perquè el de Derbi sigui l'últim tancament del que sentirem a parlar'. 'Amb tota seguretat, aquestes no són les declaracions que el país espera', ha dit Bonet de les paraules d'Homs.

Per la seva part, el portaveu del PPC al Parlament, Enric Millo, ha dit que el seu partit no concep que el Govern 'doni per fetes aquestes decisions sense intentar fer alguna cosa per evitar-ho'. 'Ens preocupa profundament és una actitud reiterada d'un Govern que quan veu que una empresa decideix aquestes decisions enlloc de posar sobre la taula l'esforç per evitar i buscar formules dóna per fet que és una decisió presa i que no s'hi pot fer res', ha apuntat, al temps que ha titllat d'irresponsable l'actitud del Govern.

Des d'ICV-EUiA han mostrat la seva 'preocupació' per la situació de l'empresa i dels treballadors. En aquest sentit, la portaveu del grup al Parlament, Dolors Camats, assegura que divendres es reuniran amb el comitè d'empresa aprofitant una visita que els ecosocialistes tenen prevista al Vallès. Però amb tot, ICV-EUiA creu que aquest cas 'és una vegada més una d'aquelles actuacions on el Govern està amagant el cap sota l'ala'. 'Parlen de retallades i sabem que està disposat el Govern a no fer, on no vol invertir, però no què pensen fer per evitar tancaments com aquest', ha sentenciat.

Per últim, la portaveu d'Esquerra Republicana Anna Simó, també s'ha referit al Expedient de Regulació que s'ha anunciat a la planta de Derbi a Martorelles. Per Simó aquest expedient es deu al incompliment del pla industrial redactat l'any 2009 on s'especificava la necessitat de traslladar a la planta la fabricació de dos nous models. Per aquest motiu ha demanat a l'actual Govern que actuï amb 'prudència' i no 'posi la catifa vermella' a l'empresa, com va fer amb Yamaha, per tal d'aconseguir que la producció es quedi a Catalunya. En cas que això no sigui possible, des d'Esquerra es demana al Govern que sigui exigent amb el compliment de les lleis que implica l'ERO.

Des de l'altre costat i davant les crítiques dels grups que conformaven l'anterior Govern de la Generalitat, el portaveu de CiU al Parlament, el vallesà Jordi Turull, ha considerat que eren 'demagògiques'. De fet, ha indicat que amb aquestes declaracions 'hi perden més del que pretenen guanyar-hi'. 'Fa temps que s'avisava a un Govern que hi ha estat set anys que hi havien dificultats', ha indicat, al temps que ha recalcat algú va tenir 'una actitud contemplativa'. En aquest context, ha negat que aquest sigui un Govern de resignació i ha destacat que l'executiu hi està treballant.

Edicions locals