La #catosfera 2011 reuneix a Granollers els tuitaires més actius del país

S’espera la presència dels tuitaires més actius del país en una edició que, a vint-i-quatre hores de la inauguració, ja té més de 250 inscrits

Societat

Granollers

Aquest divendres, al punt de les 18h, Granollers donarà el tret de sortida a la quarta edició de la Catosfera. La capital del Vallès Oriental ja ho té tot a punt per rebre els participants i els ponents del programa d’enguany durant els dos dies que durarà l’esdeveniment, dos dies en què Granollers esdevindrà el punt de trobada dels bloggers i dels usuaris de les eines 2.0 de Catalunya. A les jornades s’espera l’assistència dels 400 tuitaires més actius del país en l’edició que coincideix, aquesta mateixa setmana, amb el cinquè aniversari de Twitter. Tot l’esdeveniment es podrà seguir per streaming a la web del CDigital. Les jornades de la Catosfera són organitzades pel Centre Tecnològic i Universitari de Granollers (CTUG), amb la col·laboració i dinamització de Catmèdia, empresa gestora d'AraVallès.

Aquestes quartes jornades de la Catosfera posen el focus en Twitter, l’eina de 140 caràcters que ha revolucionat el món de la comunicació i que, també, ha esdevingut darrerament eina de mobilització ciutadana i de canvi polític, com per exemple als països àrabs.
 
És per aquest motiu que la Catosfera 2011 es titula Del blog al microblog i tindrà el soci director de Roca&Salvatella, Genís Roca, fent la ponència inaugura,l titulada Què en quedarà d’aquests temps de xarxes?

Fins al moment, a vint-i-quatre hores de l'estrena, més de 250 persones ja s’han inscrit a través de la web del CDigital per assistir a les ponècies. El programa complet de les jornades ho podeu fer en aquest enllaç.

Genís Roca, ponent inaugural de la #catosfera

Genís Roca
parlarà a la ponència inaugural de la Catosfera d'aquest divendres, titulada Què en quedarà d’aquests temps de xarxes?, de com el fet digital està transformant la nostra realitat social i econòmica i ens sacseja amb constants novetats on res és estable i costa veure a llarg termini. Tot evoluciona molt ràpid i dura molt poc. Però parlem dels instruments o de nosaltres? Les eines canvien (de blogs a microblogs), els projectes passen (de SecondLife a MySpace), però sobre tot el que canvia és el fet social: què vol dir ser ciutadà en temps de xarxes?. Participació, pertinença, identitat, propietat... Ciutadania activa i en construcció.


La mirada de Genís Roca sempre es fixa en les persones més que en la tecnologia, d’aquí l’interès de les seves anàlisis. Un bon exemple el trobem en el seu darrer bloc a genisroca.cat, on apunta una idea molt interessant en relació a les xarxes socials com a una oportunitat o amenaça per a la premsa. Davant de la crisi del model de negoci dels mitjans en general i de la premsa en particular, Roca planteja “construir valor a partir de la capacitat de distribuir continguts i no pas de la capacitat de generar-los”. És a dir, retornar al model de periodista capacitat per buscar,  localitzar i seleccionar continguts per adaptar-los al mitjà corresponent, “a l’estil del vell Reader’s Digest”. És el moment dels editors més que dels periodistes?

Aquesta és sens dubte una reflexió que podrà servir per introduir el debat de la primera taula de la catosfera, la que estarà formada pels periodistas Saül Gordillo i Carles Capdevila i pel Directiu del FCB (Area Tecnologica), Dídac Lee.

 
50% de descompte per un domini .cat pels 150 primers participants de la #catosfera

La Fundació puntCAT, qui va col·laborar amb la primera edició de la Catosfera, dóna el seu suport a aquesta nova edició i oferirà, a més d'informació sobre les seves campanyes divulgatives, descomptes del 50% en el registre d'un domini .cat pels 150 primers participants de les Jornades. Per una altra banda, i lligant-ho amb el tema principal de la Catosfera 2011, puntCAT realitzarà una petita promoció de codis de descompte des del seu Twitter @puntCAT, apropant la Catosfera als que no puguin assistir-hi presencialment.

La Fundació puntCAT és l'entitat privada que gestiona sense ànim de lucre el .cat, el domini d'Internet dedicat a la llengua catalana que celebra aquest any el seu cinquè aniversari. L'èxit d'aquest petit gran domini ve fonamentat per l’excel·lent acollida que ha tingut entre els internautes catalanes, amb més de 48.000 dominis registrats a hores d'ara. Però .cat destaca sobre la resta de dominis per la qualitat i per fonamentar-se en tres conceptes: l'excel·lència empresarial, el lideratge tecnològic i l'Obra Social. Excel·lència empresarial pel fet que puntCAT sempre ha reportat beneficis de forma independent i autofinançada. Lideratge tecnològic per proporcionar a la comunitat .cat més valor afegit que cap altre domini, adoptant les últimes innovacions tecnològiques, com DNSSEC, que aporta molta més seguretat en navegar per pàgines .cat, o estant preparat des del primer dia per l'IPv6, les noves adreces sobre les quals funciona Internet. I Obra Social pel que fa a reinvertir els beneficis del Registre de .cat en campanyes divulgatives que ajuden a trencar la barrera digital i apropen la ciutadania a l'ús d'Internet.

La figura del relator de la #catosfera, novetat d’enguany

L’antropòloga, blogguer i presidenta d’STIC.CAT, Trina Milán, serà la relatora de la jornada inaugural d’aquesta edició de la Catosfera. El relator (o relatora en aquest cas), la figura que recull, analitza i comenta els continguts més interessants d’una sessió de debat, fa la comunicació de qualitat i esdevé referència per a edicions futures.
 
Trina Milán anirà recollint i comentant en directe i a través de Twitter els millors moments de la ponència inaugural de Genís Roca i de la taula inaugural amb Saül Gordillo, Dídac Lee i Carles Capdevila i de tot el que passi, anirà editorialitzant i aportant valor afegit en tant que observadora privilegiada. El seu punt de vista com a activista i experta en 2.0 quedarà posteriorment recollit a la web del Cdigital en forma de blog.
 
En què posarà l’accent Trina Milán? En Granollers com a ciutat tecnològica i referència del Vallès Oriental i en l’activisme social a la xarxa, especialment com aquest activisme es converteix en producte i en riquesa econòmica, industrial i social per al país. L’antropòloga, blogguer i presidenta d’STIC.CAT, Trina Milán, serà la relatora de la jornada inaugural d’aquesta edició de la Catosfera.

El relator (o relatora en aquest cas), la figura que recull, analitza i comenta els continguts més interessants d’una sessió de debat, fa la comunicació de qualitat i esdevé referència per a edicions futures.

Edicions locals