Els horts familiars, una realitat que viu lluny de l'intens ritme de la ciutat

Granollers encara conserva, al marge dret del riu Congost, un espai farcit dels últims reductes d'una manera de fer pausada i tradicional

Societat

Granollers

AraVallès presenta un nou treball fotogràfic de Lluís Salvadó, que ha volgut apuntar el seu objectiu cap els horts familiars, els horts 'de tota la vida'. En aquest cas, la seva mirada s'ha aturat en els horts que hi ha a Granollers, amagats del ritme rutinari i del tragí nerviós del dia a dia dels ciutadans i ciutadanes 'corrents'. El magnífic document gràfic es veu recolzat i amplificat per les paraules d'Oriol Guinart, articulista habitual d'AraVallès. El resultat, un esplèndid treball fet a quatre mans que ara podeu llegir al següent article i observar en aquesta fotogaleria.

Hi ha un indret a Granollers, al marge dret del riu Congost, passades 'les Pistes' on molts ens vam treure el carnet i les instal·lacions d'un estrany esport anomenat Casting, un indret encaixonat entre la Ruta del Colesterol i la duresa industrial del Polígon Congost on una bona colla d'homes fan vida de poble. Si mireu a l'est, cap al Pla de Palou observareu el miratge d'un Granollers rural, si mireu a l'oest la visió propera de les fàbriques i el trànsit us retornaran al lloc on us trobeu.

En aquests minifundis de 150 metres quadrats, d'esquena a la realitat industrial que els envolta la primavera brota sota la direcció d'una gent amb edat suficient per que no els hi vagin a donar lliçons. Seguint el calendari del pagès sembla que ara és el temps de sembrar les patates, de collir carxofes, bledes i calçots i de preparar l'hort per l'estiu.

No hi ha dos camps iguals, i una anàlisi perspicaç de cada tros et parla de la personalitat del seu amo, n'hi ha de més i menys ordenats, n'hi ha de plans o amb canyes i tutors, n'hi ha amb diverses estratègies per al reg gota a gota. L'estat dels horts és tema recurrent de conversa entre el veïnat: Que si n'hi ha un d'abandonat, o que si l'altre planta droga quan son flors d'herboristeria.

I aquest no és l'únic tema de conversa, de fet afirmen que els horts donen tot just per l'autoconsum i uns quants regals a la família, i que bàsicament hi van a passar l'estona i xerrar. S'hi senten queixes per la manca d'aigua (proveïda per l'ajuntament), pels robatoris nocturns de la collita i pel vandalisme que els destrossa les casetes d'obra que els fan de magatzem i vestuari. I es discuteix sobre tècniques de cultiu, i sobre el temps, les dones i fins i tot de política, ja que es veu que hi ha uns horts més d'esquerres i d'altres no tant.

És un espai de gent forta i curtida per la vida, molts d'ells són jubilats però l'activitat els manté en una forma envejable. S'afirma que s'ha vist a un dels més grans, de vuitanta-cinc anys saltant les tanques d'un bot i es que pel que es veu 'con el pito casca nueces'. Però sobretot és un racó on la gent després de molts anys de treballar ha decidit viure, on es segueix el ritme  de les estacions, on es conversa llargament i on no es té pressa per passar el matí entre amics o rebent la visita del néts.

Si vénen uns nois que fan fotos i preguntes aixequen una cella, analitzen les intencions i munten una calçotada per al matí següent per celebrar-ho 'las mejores juergas son las que te da el sol en la espalda', així de fàcil, com fàcils són moltes de les coses importants de la vida.

Hi ha un indret a Granollers, on un bon grup d'homes grans i grans homes, cada matí, a peu en bici o en sis-cents baixen a l'hort, cuiden les seves verdures i viuen una vida tranquil·la mentre els altres seguim corrent i estressats pels carrers de la ciutat.

Oriol Guinart
Fotografies: Lluís Salvadó

Edicions locals