Els Mossos desarticulen diversos grups de 'peruans' que assaltaven turistes a l'AP-7

Els detinguts estan en situació irregular ca l'Estat i s'ha instat el Cos Nacional de Policia a la seva expulsió

Societat

Els Mossos d'Esquadra han desarticulat diversos grups de lladres que assaltaven turistes a l'autopista AP-7. Els detinguts aturen les seves víctimes fent-los creure que el seu cotxe pateix alguna averia. Llavors, alguns membres del grup d'assaltants, format habitualment per quatre persones, els distreuen mentre un altre dels integrants s'emporta el botí de l'interior del vehicle. És el mètode 'peruà', conegut així per la nacionalitat dels assaltants. En aquesta darrera operació, realitzada entre desembre i febrer, s'han detingut 22 persones acusades de 147 delictes. Els detinguts estaven en situació irregular al país i els Mossos d'Esquadra han instat el Cos Nacional de Policia a la seva expulsió.

Els assalts mitjançant el mètode 'peruà', molt habitual durant els períodes de vacances a diferents autopistes i autovies del país, s'està estenent al llarg de tot l'any. Els Mossos d'Esquadra han detingut diversos grups de lladres que actuaven a l'autopista AP-7 durant un període de l'any poc habitual fins al moment.

L'operació, batejada amb el nom de 'Nàscar', ha permès detenir 22 persones i identificar-ne unes altres 25 que estan pendents de ser localitzades i detingudes pels Mossos. Aquestes persones haurien actuat a l'autopista, entre els peatges de La Roca i Martorell, entre els mesos de desembre i febrer, fora del període habitual de vacances d'estiu o Setmana Santa.

La professionalització de les bandes

L'inspector del Mossos Toni Rodríguez ha explicat que d'ençà de les darreres detencions, s'han detectat diversos canvis com aquest en la manera d'actuar de les bandes de 'peruans'. Els grups s'han professionalitzat, creant estructures organitzades en la preparació dels assalts: "El conductor és un especialista en la conducció i no abandona mai el volant, l'acompanyant és qui selecciona la víctima i darrere hi ha una persona que fa la vigilància i un altre, el 'gat', que executa el robatori, amagant-se sota el vehicle'.

Edicions locals