Gaudeix d'una nit d'estels a l'Ametlla del Vallès

A càrrec de l'astrònom Antonio Garrigós

Cultura

Ametlla del Vallès

Sabies que veiem la llum d’estrelles de l`època dels romans i de fa més de 6.000 anys? Que hi ha meteorits dels quals un tros com un gra d’arròs se’n paguen 1.000 €? Aquestes i moltes altres respostes, a càrrec d’Antonio Garrigós, astrònom de l’Ametlla que compta amb un dels observatoris d’aficionats més gran i ben dotat del país. Aquest divendres 8 de juliol al Centre d’Interpretació de l’Ametlla del Vallès (CITA), a partir de les 10 del vespre hi haurà una nit d’estels on es podrà observar amb telescopi, estrelles i planetes. A l’acte gratuït i obert a totes les edats també hi haurà l’oportunitat de veure i tocar un tros de meteorit i de parlar i observar a ull nu les constel·lacions.

Garrigós ha estudiat i ha descobert algunes estrelles eclipsants formades per dues o més estrelles orbitant al voltant del seu centre comú de masses. Aquest fet fa que, segons quin sigui el nostre angle de visió respecte el pla de les seves òrbites, puguem observar variacions de llum degudes a eclipses i ocultacions entre elles. Sobre els estels el científic comenta 'que el color dels estels depèn de la temperatura d’aquests, l’estrella és més blanca com més alta és la temperatura, i les que són vermelles o blaves són les que tenen una temperatura menor'.

L’astrònom explica que 'per un tros de meteorit caigut a prop del municipi de Ciudad Real es van desplaçar diversos astrònoms d’Alemanya que preguntant als habitants de la zona buscaven els trossos d’aquest meteorit amb un sistema de recerca de coordenades, ja que són molt valorats per a estudiar-los i pel seu valor econòmic'. Segons Antonio Garrigós l’Ametlla del Vallès 'és una bona població per observar els estels ja que no hi ha turbulències i l’atmosfera està molt quieta, no hi ha corrents com demostra que hi hagi boira a l’hivern', afegeix que s’observen molt nítides les imatges de Júpiter.

Antonio Garrigós, astrònom de l’Ametlla, compta amb un dels observatoris d’aficionats més gran i ben dotat del país. Aquest astrònom es va construir la cúpula del seu observatori i ha estat entrevistat per la revista cientifica Science ja que ha fet treballs molt importants de recerca a la Universitat de Viena sobre les estrelles.

Edicions locals