25 anys dalt d'un Tramvia

El grup d’animació infantil el Tramvia Blanc celebra 25 anys amb un concert al Teatre Auditori de Granollers

Cultura

Granollers

La castanyada de 1986 va ser l’excusa per a néixer i, des de llavors, el Tramvia Blanc no ha parat de tocar, créixer i portar les seves cançons i danses arreu del país. Nascuts en el sí de la colla dels Blancs de Granollers, el grup pot presumir d’una trajectòria sòlida i d’una discografia extensa, en la qual es poden trobar des dels clàssics contes i cançons per a fer ballar la canalla, fins a peces originals arranjades de forma sublim per Martí Ventura.

JOVENTUT GUITARRES I REGUST A EXCURSIONISME 
Els primers anys es tractava d’animar, de fer gatzara i d’implicar-se en un projecte, la Festa Major de Granollers, que neixia amb força i prenia la metxa d’una joventut granollerina àvida de festa popular. Cançons d’anar d’excursió, de Cau de cap de setmana i moltes guitarres eren la base musical d’un projecte que acabaria creant escola i convertint-se en referent de molts grups d’animació comarcal posteriors.
Tot i així, El Tramvia Blanc va tenir molt clar que calia fer-ho bé. Fer música per fer ballar els infants no era un tema menor, no es podia fer de qualsevol manera. Per això, des del primer moment es va notar certa qualitat en la capacitat de donar estructura i ritme als espectacles. Hi havia la voluntat de donar categoria i rigor a la feina de fer-ho passar bé als nens i nenes.

MÚSICS DE PRIMERA I ESPECTACLES DE QUALITAT
Així, el grup va anar afinant la seva proposta; es partia de la voluntat de fer pedagogia, d’ensenyar a ballar i a cantar. D’aquí que la posada en escena del grup convertís els espectacles en dinàmics i interactius amb l’aparició d’elements varis, de disfresses i de personatges estrambòtics i altres ginys que feien les delícies del més petits.
Tot plegat, però, no hagués tingut prou força si la cosa no hagues sonat bé. Un dels èxits del Tramvia Blanc ha estat, sens dubte, comptar des de sempre amb músics d’una qualitat excepcional com Toni Cuesta, Pep Grau o Dimas Corbera i tota la colla d’amics músics que, durant aquest temps, els han acompanyat en ocasions diverses com en Joan Rectoret, en Pep Lluís Guardiola, entre d’altres, guiats tots ells sota la batuta del mestre Ventura.
 
RECORDANT AL JOAN I A SEGUIR EL VIATGE
Diumenge, amb un Teatre Auditori ple d’un públic de generacions diverses, el Tramvia va oferir un recital ben trabat i complet. Fou un espectacle intens i sense interrupcions, amb una pantalla gegant d'imatges coloristes i divertides que acompanyava i donava forma a la música. Un espectacle que va servir per recordar en Joan Bretcha, l'etern guitarrista del grup, i per tornar a reivindicar-se com un dels projectes musicals més sòlids que han sorgit de la festa major de Granollers durant aquest temps.
El públic, entusiasmat i content, va sortir amb la sensació que aquest Tramvia té gasolina per a estona, que encara tenen ganes de seguir creant i pensant noves cançons i espectacles futurs. Gaudint, sobretot, del fet que són un grup d’amics –Pitu, Toni, Martí, Pep, Dimas, Miquel, Agustí i amb en Joan sempre a la memòria -que un dia es van trobar i van començar a cantar per a divertir-se.

Edicions locals