L'IUCT inverteix 650.000 euros en investigació contra el càncer

L'Institut Universitari de Ciència i Tecnologia amb seu a Mollet del Vallès s'integra en una joint venture per desenvolupar nous fàrmacs més eficaços

Mollet del Vallès

L'Institut Universitari de Ciència i Tecnologia (IUCT) amb seu a Mollet s'ha integrat en una joint venture (aliança empresarial) a nivell europeu que té com a objectiu el desenvolupament conjunt d'una teràpia millorada contra el càncer, amb l'elaboració de nous fàrmacs. La durada del projecte és de dos anys i el pressupost és d'un milió d'euros.

El consorci estarà format per l'IUCT, el centre tecnològic LEITAT, de Terrassa, i la pime alemanya JPT Peptide TechnologiesGmbH (JPT), subsidiària de BioNTech AG. L'objectiu de la col·laboració és el desenvolupament de nous fàrmacs quimioterapèutics que presenten una major seguretat i perfil d'eficàcia. Segons el director general de l'IUCT, Josep Castells, el projecte preveu elaborar nous fàrmacs més focalitzats en actuar sobre tumors sòlids. "Es tracta de crear un medicament que no s'activa fins que no arriba a les cèl·lules cancerígenes; és un mecanisme innovador que ha de permetre reduir els efectes secundaris de la medicació", explica Castells.

La joint venture té una durada de dos anys i un pressupost d'un milió d'euros, del qual la inversió de l'IUCT és de 650.000 euros (un 65% del total). El projecte compta amb el suport del programa europeu EuroTransbio i de l'Agència ACCIÓ de la Generalitat de Catalunya. Segons els integrants del consorci, la joint venture combina "la provada i llarga trajectòria de JPT d'identificaicó de pèptics terapèutics i la seva evolució a fàrmacs potencials, amb l'experiència i capacitat de síntesi biotecnolòigca i química mèdica de l'IUCT, amb els anàlisi d'eficàcia terapèutica de LEITAT", apunten en un comunicat. Un cop acabi el projecte i si els resultats són positius, el consorci decidirà si llicenciar els resultats perquè uan empresa farmacèutica acabi de desenvolupar el fàrmac o si continuarà amb més assajos clínics i preclínics.

Investigació contra el càncer
Aquest no és el primer projecte d'investigació contra el càncer que desenvolupa l'IUCT. De fet a hores d'ara està immers en un programa de col·laboració amb dues empreses, una romanesa i una altra finlandesa, que acabarà al març i que té com a objectiu buscar nous productes anticancerígens contra els càncers de mama, pàncrees i pròstata.
IUCT es una pime d'alta teconologia fundada el 1997 i orientada al desenvolupament de nous productes, processos i tecnologies per a empreses dels sectors biotecnològics, farmacèutics i químics. El seu negoci principal es basa en les llicències d'explotació de les patents pròpies i know-how, els contractes de R+D a mida i altres serveis tecnològics.
Les principals àrees d'especialització de l'IUCT són innovacions en els camps dels descobriments i desenvolupaments farmacèutics, biotecnologia industrial i la química verda.

Edicions locals