Enagás acabarà el gasoducte Martorell-Figueres al setembre, però només fins Hostalric

L’obra, que havia de connectar amb França, es paralitza a La Selva

Societat

Ametlla del Vallès, Caldes de Montbui, Cardedeu, Gualba, Lliçà d'Amunt, Llinars del Vallès, Santa Eulàlia de Ronçana, Sant Celoni, Sant Antoni de Vilamajor, Santa Maria de Martorelles

Enagás va informar en una xerrada amb veïns de Sant Antoni de Vilamajor que el gasoducte Martorell-Figueres es posarà en funcionament al setembre o a l’octubre d’enguany. L’obra, que havia d’arribar a la frontera francesa, queda paralitzada a Hostalric, sense data de continuïtat, segons va reconèixer el ministeri d’Insdústria, a causa de decisió de l’Estat francès de no seguir construint el tram que li correspondria de Figueres a Barbairan i optar per la connexió de Biriatu-Larrau.

L’empresa Enagás, que està construint el gasoducte que travessa el Vallès Oriental per Caldes i fins a Gualba, va assegurar al Patronat de Sant Antoni de Vilamajor que l’obra estarà en funcionament a partir del setembre o octubre d’aquest any.
 
El gasoducte passa per Caldes de Montbui, Lliçà d’Amunt, Santa Eulàlia, l’Ametlla del Vallès, les Franqueses, Cardedeu, Llinars, Sant Antoni de Vilamajor, Santa Maria de Palautordera, Sant Celoni i Gualba, pel que fa al Vallès Oriental. L’obra, però, havia d’arribar a França, cosa que no farà segons ha confirmat el ministeri d’Indústria.
 
Ara, l’obra s’aturarà a Hostalric, degut a què França, que havia de seguir construint el tram pel seu territori des de Figueres a Barbairan, no ho farà. L’estat francés ha optat per la interconnexió al País basc francès.
 
Donat que el gasoducte ja no connectarà amb França, alguns sectors es pregunten per la restauració dels terrenys afectats i per la utilitat de l’obra.
 
És el cas d’ICV del Vallès Oriental. La coalició ha presentat una resolució al Parlament i mocions als ajuntaments afectats per tal que s'exigeixi al Ministeri la restauració dels terrenys afectats sense que en cap cas el cost sigui assumit per l'erari públic ni traslladat als consumidors.
 
El text insta el govern català que reclami al ministeri d'Indústria les explicacions pertinents per haver començat a executar una obra amb un impacte extremadament elevat sobre el territori “sense tenir les garanties necessàries d’interconnexió amb França”, a la vegada que exigeix que es creï una comissió mixta amb les administracions i les entitats ambientalistes per “avaluar la correcta reposició física, vegetal i paisatgística del territori afectat”.
 
Per últim, la resolució presentada demana que “el cost d'aquest gasoducte no recaigui sobre els pressupostos públics ni sobre els usuaris d'aquest recurs energètic, sinó sobre els responsables personals de l'aprovació d'un projecte interestatal que no disposa dels acords necessaris per la seva construcció”, segons ha informat ICV en un comunicat.
 
Per la seva banda, Enagás va justificar l’ús de l’obra quan estigui acabada perquè servirà per reforçar les xarxes de gas al nord de Barcelona i a algunes de les comarques gironines.

Edicions locals