L'IUCT descobreix nous compostos contra els càncers de mama i pròstata

El centre molletà ha presentat els resultats del projecte que ha tingut un cost d'1,5 milions d'euros

Societat

Mollet del Vallès

L’Institut Universitari de Ciència i Tecnologia de Mollet ha descobert nous compostos contra els càncers de mama i pròstata el doble d’efectius i un 70% menys de toxicitat que els existents actualment al mercat. La investigació, que ha durat gairebé quatre anys i que s'ha fet en col·laboració amb dues altres empreses europees, ha suposat una inversió d'1,5 milions d'euros.

L’Institut Universitari de Ciència i Tecnologia (IUCT) de Mollet ha fet un pas endavant en la recerca de fàrmacs contra el càncer. Després de gairebé quatre anys de treball, l’equip molletà format per una dotzena d’investigadors, ha descobert fins a 15 compostos actius contra els càncers de pròstata i mama, en alguns casos el doble d’efectius i fins a un 70% menys tòxics que productes com la gemcitabina, que actualment es fa servir en els tractaments contra el càncer i que ha servit com a patró en la recerca. “L’objectiu és que tinguin més capacitat de curar i siguin menys nocius per a la salut”, apunta el director de l’IUCT, Josep Castells.

La descoberta ha estat el resultat del treball del consorci Disc-screen, format per l’IUCT i dues empreses més: la finlandesa Pharmatest, encarregada de la verificació els compostos descoberts al centre molletà; i la romanesa CCTI, que ha desenvolupat una eina informàtica de predicció dels compostos més anticancerígens sense haver-los de sintetitzar tots.

1,5 milions d’inversió
El cost total de la recerca ha estat d’1,5 milions d’euros, dels quals l’IUCT n’aportava 800.000. Aquesta inversió del centre molletà, però, ha comptat amb un ajut públic del Centre de Desenvolupament Tecnològic Industrial de l’Estat, que ha ajudat a finançar el 75% del cost.

“Hem fet la descoberta de compostos amb potencial farmacèutic però això no assegura que arribin al mercat”, lamenta Castells, que indica que en les properes setmanes el consorci patentarà la descoberta. De fet, el procés perquè aquests components arribin a ser fàrmacs reals és complicat; llarg, d’uns 8 anys “amb sort”, i costós (entre 500.000 i un milió d'euros és el cost de posar un fàrmac al mercat).

Després d’aquesta primera fase d’investigació, els components passarien als assajos preclínics, en la qual es mesuraria la toxicitat de la troballa en animals malalts. La tercera fase consistiria en els anomenats estudis clínics en humans.

Per poder continuar amb el projecte, ara l’IUCT es troba en la fase de recerca d’empreses biotecnològiques i farmacèutiques que vulguin invertir en el desenvolupament del fàrmac. “L’IUCT no té la capacitat inversora per podr fer tot el procés però si no trobéssim col·laboració ens plantejaríem fer els preclínics perquè llavors seria més fàcil trobar una gran farmacèutica que vulgués acabar de desenvolupar el fàrmac”. Castells lamenta la dificultat per poder trobar fons públics per a les següents fases de recerca ja que “Europa, a diferència dels Estats Units, és reticent a donar ajuts quan el procés és més proper a la fase de mercat”, fet que, segons Castells, deixa molts projectes vàlids al calaix per manca de finançament

Edicions locals