El ple de Mollet aprova per primer cop demanar un referèndum independentista i Granollers intentarà emular-lo

L'abstenció del PSC permet aprovar la proposta d'ERC amb el suport de CiU i ICV-EUiA

Política

Granollers, Mollet del Vallès

El ple de Mollet s'ha pronunciat per primera vegada a favor de convocar un referèndum sobre la independència de Catalunya. L'abstenció del PSC, amb 12 regidors, ha permès l'aprovació de l'acord que proposava ERC (2), conjuntament amb CiU (4) i amb el suport d'ICV-EUiA (3). Així doncs, el PP es quedava sol en el rebuig de la proposta.

Mollet, doncs, instarà la Generalitat i el Parlament a convocar "com més aviat millor un referèndum on es pregunti a la ciutadania si vol o no que Catalunya sigui un nou estat europeu de ple dret".

El portaveu d'Ara Mollet - ERC, Oriol López, qualificava el fet de "dia històric" perquè "és la moció que parla de país més important aprovada a la sala de plens de Mollet des de 1979", assegurava el republicà, per a qui "la independència no té aturador, però el que segur que no en té és la democràcia".

Per la seva part, Feliu Guillaumes, portaveu de CiU, que presentava la moció conjuntament ERC, recordava que Catalunya només reclama el seu "just dret a la democràcia" i assegurava que "si convé ens saltarem la Constitució amb l'argument de la democràcia", deia després de recordar diverses frases de la Carta Magna espanyola que s'han evitat quan ha interessat. "Que ningú ens digui que el pacte fiscal no està inscrit a la Constitució", insistia.

ICV-EUiA, que també donava suport a l'acord, recordava que l'autodeterminació és un dret "reconegut a molts textos que ha ratificat Espanya, com la Declaració dels drets humans", indicava Marina Escribano.

El portaveu socialista, Josep M. Garzón, argumentava l'abstenció del seu partit: "No tenim cap inconvenient amb que se celebri un referèndum, perquè també pot sortir el no" i burxava els tres partits que donaven suport a la moció a fer "el mateix al Parlament i convocar el referèndum aquesta setmana mateix. No ens facin perdre el temps", deia. El regidor ponent, el republicà Oriol López, li rebatia: "si estan a favor del referèndum, votin a favor. Seria més lògic".

La líder popular, Susana Calvo, trobava "aquestes mocions repetitives perquè ja sabem què en pensem tots".

Finalment, l'aprovació del punt provocava aplaudiments a la sala de plens, on també hi onejaven estelades.

Proposta a Granollers
Ahir a la tarda, els grups municipals d'Acció Granollers (ERC, RCAT, Gi i JERC) i Convergència i Unió van presentar una moció per tal que l'Ajuntament de Granollers es posicioni a favor de la celebració d'un referèndum on es pregunti a la ciutadania si vol o no que Catalunya sigui un nou estat europeu de ple dret. Aquesta tarda la proposta es debatrà a la Junta de Portaveus.

Edicions locals