Caldes utilitza tinta invisible contra els robatoris de mobiliari urbà

L’Ajuntament ha optat per aquest sistema després del robatori de cablejat

Societat

Caldes de Montbui

L’Ajuntament de Caldes, després dels successius robatoris de cable d’enllumenat que ha patit, ha encarregat a una empresa especialitzada en codificació forense l’aplicació de tinta invisible que conté ADN sintètic sobre objectes com tapes de claveguera, papereres, reixes o cablejat. Els espais on s’aplica aquest mètode, a més, estan senyalitzats amb cartells per tal que actuïn amb efectes dissuasius davant el risc de robatori.

El sistema antirobatoris ja ha estat implantat en altres municipis com Figueres, Olot, L'Escala, Llança, L'Armentera, Riumors, Pont de Molins, Sant Cugat del Vallès, Sant Just Desvern, Sallent, València i Montcada i Reixac . En el cas de Caldes de Montbui, el marcatge dels elements tindrà un cost de 3000 euros. 
 
Caldes ha decidit fer el pas després de diferents casos aïllats de robatoris de mobiliari urbà i de dos robatoris importants de cablejat públic dels barris de Can Valls i de la Font dels Enamorats, que van suposar la pèrdua de més de 500 metres de cable del sistema d’enllumenat públic.
 
El sistema consisteix en aplicar sobre els elements susceptibles de ser robats un líquid amb ADN sintètic, que consisteix en uns microcomponents que inclouen un codi especial que permet identificar l’objecte com a propietat de l’Ajuntament de Caldes de Montbui. Cada codi es relaciona amb un titular i està registrat en una base de dades a la qual hi té accés la Policia.
 
Per facilitar la detecció s’aplica una tinta que només pot ser llegida amb llum ultraviolada i que pot aguantar temperatures de fins a mil graus centígrads, fet que dificultat la seva eliminació. La tinta invisible prové de la empresa Cosmo Seguridad que distribueix els productes SelectaDNA.

Edicions locals