Mollet rebrà una vintena d'entitats a la primera trobada de centres d'estudis del Vallès

El CEM vol intercanviar coneixements i experiències amb altres ens de recerca local

Societat

Mollet del Vallès

El Centre d'Estudis Molletans (CEM) serà l'amfitrió aquest dissabte de la primera trobada de centres d'estudis del Vallès, tant Oriental com Occidental. De les 40 entitats convocades, una vintena ja han confirmat l'assistència a aquesta reunió, que pretén la coneixença mútua i l'intercanvi d'informació i experiències dels diferents ens que fan recerca i difusió de la història i el patrimoni local.

El coordinador dels Centres d'Estudis de Parla Catalana, Josep Santesmases, ha explicat que aquestes trobades es van fent arreu del territori, amb el primer objectiu de conèixer els centres veïns, i posteriorment per establir dinàmiques de relació. A aquestes fites inicials s'hi sumen "l'intercanvi d'informació i experiències, els debats de temes d'interès comú i, fins i tot, tirar endavant projectes col·lectius", indica Santesmases.

Precisament, una d'aquestes iniciatives conjuntes es podrà veure al centre cultural La Marineta, a partir del 3 d'octubre, quan s'inaugurarà l'exposició El món agrari a les terres de parla catalana, que ja ha fet itinerància per una cinquantena de pobles i que ha implicat uns 180 fons fotogràfics de diferents indrets.

Per la seva banda, el director del CEM, Oriol Fort, recordava que en els objectius de treball, aprovats pel centre el curs passat, s'hi incloïa la recerca de sinergies i de treballs conjunts amb els centres d'estudis del Baix Vallès. Aquest tipus d'experiències fa temps que es fan amb el Centre d'Estudis Santfostencs, amb els quals els molletans intercanvien publicacions, i en el cas de les Jornades que el CEM va dedicar als menhirs i l'arqueologia, amb la col·laboració de Montmeló, Santa Perpètua de Mogoda i Granollers.

En aquest sentit, el CEM va concloure que no només calia buscar punts de contacte amb els altres centres baixvallesans, sinó que també valia la pena fer-ho a tota la comarca. "Coneixíem ben poc dels treballs de Granollers i la Garriga. A més, a les reunions preparatòries vam pensar d'ampliar-ho a tot el Vallès, Oriental i Occidental", relata Fort, ja que la doble comarca administrativa és també una comarca històrica.

A més, tan Santesmases com Fort coincidien en el fet que cal buscar col·laboracions per ser més eficaç. "En temps de crisi, potser la primera trobada girarà més a l'entorn de metodologies de treball, funcionament i logística, que no pas pròpiament a la recerca", apunta Fort. Amb tot, la pervivència dels centres d'estudis es considera assegurada.

Dissabte, durant el matí, la vintena d'entitats faran la reunió de treball, i a tarda visitaran el Museu Abelló.

Edicions locals