“La lluita per un present i un futur millor em fa donar suport a una Catalunya independent”

El president de l'associació Súmate de castellanoparlants per la independència visitava divendres Martorelles

Política

Martorelles

El president de l’Associació Súmate, Eduardo Reyes, acudia divendres al sopar col·loqui organitzat per l’Assemblea Nacional Catalana a l’envelat de Carrencà de Martorelles. Reyes va explicar el projecte de Súmate, una entitat formada per espanyols d'origen i castellanoparlants que donen suport a la independència de Catalunya. A l’acte, que va aplegar 78 persones, hi van participar també els organitzadors de la Via Catalana de l’11 de setembre, Ferran Civit i Ignasi Termes.

L’Associació Súmate, formada per catalans vinguts d’altres indrets de l’estat espanyol que recolzen la independència de Catalunya, “demana el debat social i una societat informada sobre la situació actual catalana i de la resta d’Espanya, que permeti l’actuació de la gent contra un sistema que està destrossant la vida de diverses generacions”, afirma el seu president, Eduardo Reyes. Considera que “tot es mou per interessos partidistes, sense importar a qui s’ha de trepitjar”, i veu com a única solució “lluitar per aconseguir un futur i un present de benestar, a partir de l’única via que queda, la independència”.

Reyes, fill de cordovesos, va arribar a Catalunya amb set o vuit anys. es va casar amb una catalana i té una filla i néts. “Tu lluites per casa teva”, argumenta, “i t’importa la comunitat de veïns, però si aquesta et posa traves al benestar de casa teva, no és possible”. Reyes afirma que “des de Catalunya es vol invertir en educació i sanitat, però des de Madrid es compra armament”. En aquest sentit, el president de l’Associació Súmate considera que “amb el total que es dóna en concepte d’impostos al Govern central des del territori català, generaríem més treball i asseguraríem les pensions”.

El futur dels castellanoparlants
Eduardo Reyes veu “una Catalunya independent com un client més a la Unió Europea, destacada per una posició geogràfica immillorable, mentalitat avançada i emprenedora i amb una de les millors educacions del món”. Sobre aquesta qüestió, el president de Súmate afirma que “el futur del castellanoparlant a Catalunya seguirà sent com és ara, sense imposicions lingüístiques”. Admet que “és una sort poder conèixer i parlar diverses llengües, i no es pot trepitjar una cultura que l’únic que fa és enriquir el territori”.

El sopar col·loqui, organitzat per l’Assemblea Nacional Catalana, va comptar també amb la participació dels organitzadors de la Via Catalana, Ferran Civit i Ignasi Termes, que, juntament amb la resta d’assistents a l’acte, van visionar el documental Fem Via, il·lustratiu de la cadena humana que es va dur a terme el passat 11 de setembre. “La Via Catalana va ser un èxit de mobilització i organització, va superar les expectatives i el poble de Catalunya va estar a l’alçada. Esperem que l’any que ve es dugui a terme un altre projecte semblant per la celebració de la independència”, comentaven els organitzadors de la Via.

Edicions locals