Mollet implica clubs esportius i centres educatius en la prevenció del tabaquisme

L'Ajuntament senyalitzarà espais lliures de fum a l'entorn d'escoles, instituts i centres esportius

Societat

Mollet del Vallès

L'Ajuntament de Mollet ha engegat el projecte pilot Entorn sense fum, impulsat per la Generalitat, en què cerca la implicació dels clubs esportius i centres educatius en la prevenció del tabaquisme des de la infància.

22 centres educatius i 15 entitats esportives s’han adherit al Manifest Entorn sense fum amb l’objectiu de prevenir el tabaquisme des de la infància amb espais lliures de fum a l’entorn d’equipaments esportius i centres educatius. Mollet és el primer municipi de Catalunya en aplicar aquesta iniciativa també en centres esportius.

L'Ajuntament promou l’adhesió de pares, mares, entrenadors, monitors, mestres i directors d’escola a un manifest que recull 11 raons per treballar conjuntament en la prevenció del tabaquisme entre joves i infants. “Aquesta és una campanya de compromís, informació, sensibilització i educació, ja que educa els més joves en hàbits saludables” explicava l’alcalde, Josep Monràs.

Entorn sense fum vol evitar el consum de tabac en espais oberts comunitaris on és freqüent la presència de joves i infants, en aquest cas, a l’entorn d’equipaments esportius i de centres educatius. El projecte pren com a base l’evidència que el comportament dels adults és un model per als nens i que el consum passiu de tabac perjudica la seva salut. En aquest sentit, la regidora de Salut, Alícia Domínguez, recordava que “els adults més propers als nens som els seus models. Entorn sense fum pretén convertir-nos en referents positius en la prevenció del tabaquisme”.

Per això, l’Ajuntament de Mollet crearà i senyalitzarà espais lliures de fum l’entorn dels centres educatius i esportius de la ciutat. Municipis com Girona i Terrassa ja ho han fet a l’entorn d’escoles, però Mollet serà el primer en estendre la iniciativa als equipaments esportius. La directora del Servei Regional de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Cristina Pérez, explicava que es tracta d’un projecte innovador, ja que “no hi ha experiències d’àmbit municipal d’actuació sobre els centres esportius. Hi ha l’experiència del Barça, Camp Nou sense fum, i després, la de Mollet”, ha afegit.

En aquest mateix sentit, l’alcalde s’ha mostrat orgullós perquè “la ciutat de Mollet està plantant una llavor amb un programa pioner en l’àmbit de l’esport, la salut i l’educació”.

El cap de Servei del Pla de Salut de la Direcció General de Planificació i Recerca en Salut de la Generalitat, Esteve Saltó; i el referent de Promoció de la Salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Josep Maria Oliva, van aportar dades sobre els efectes nocius del tabac en la salut i la prevalença del tabaquisme entre la població, molt per damunt de la mitjana europea. La seva presentació va remarcar la importància del compromís dels adults implicats en l’educació de nens i joves i la continuïtat d’aquest projecte.

La retolació Entorn sense fum s’instal·larà durant la primera setmana de novembre a la ciutat i el seu èxit dependrà de la implicació dels adults, d’aquí la importància del manifest que han signat tots els centres educatius de Mollet i 15 entitats esportives.

Entorn sense fum es complementarà amb diferents tallers i programes preventius de tabac a les escoles de la ciutat i l’oferta de tractaments de deshabituació per a entrenadors i docents que vulguin deixar de fumar.

Edicions locals