Rafel Nadal retorna a la memòria familiar per parlar d'emprenedors

L'escriptor presenta 'Quan en dèiem Xampany' a la llibreria L'Illa

Cultura

Mollet del Vallès

“En aquesta novel·la retrato uns personatges pioners, emprenedors, que ho sacrifiquen tot per sortir-se’n”, explicava dimarts el periodista i escriptor Rafel Nadal a la llibreria L’Illa de Mollet, on presentava el seu nou llibre Quan en dèiem Xampany (Edicions 62, 2013).

Tal i com ja feia en l’anterior Quan érem feliços, Nadal torna a recórrer a la història de la seva família per construir una novel·la, en aquesta ocasió centrada en el seu besavi i que s’ambienta en el convuls segle XX, “quan es va viure el millor i el pitjor de la raça humana”.

De fet, a Quan en dèiem Xampany, Nadal posa especial atenció a la primera Guerra Mundial, que el besavi Francisco Oller va viure a Reims (a la Champagne francesa), on es va instal·lar després de marxar de Cassà de la Selva (Girona) en quedar-se orfe de pare i mare als 16 anys. Nadal va trobar molta correspondència de la seva família que l’ha ajudat a tirar del fil per teixir la novel·la, que explica també la tornada de la família a Cassà per instal·lar-hi una fàbrica de taps de suro, i l’esdevenir dels 4 fills del besavi.


Amb tot, Nadal alertava que no ha “volgut fer una novel·la històrica ni de memòries de la meva família, sinó que aquesta m’ajuda a retratar una època”.
La presentació de Quan en dèiem Xampany a L’Illa va ser conduïda pel director del Centre d’Estudis Molletans (CEM), Oriol Fort, qui va destacar la funció cultural que desenvolupa el llibreter Carles Peña des de L’Illa.

Edicions locals