"A Merkel li interessa una Catalunya independent dins la UE"

El periodista expert en informació política internacional Martí Anglada oferia una xerrada divendres convidat per Òmnium Cultural

Societat

Mollet del Vallès

El periodista Martí Anglada oferia divendres a La Marineta una xerrada sobre la visió dels països de la Unió Europea davant un nou Estat català. Segons el ponent, expert en política internacional, "la pertinença d’una Catalunya independent a Europa depèn de la voluntat política dels catalans", i assegura que a Alemanya li interessa una Catalunya dins la Unió Europea.

“El discurs de la por que tant escoltem d’una Catalunya fora de la Unió Europea és una visió antinatura”. Així iniciava Martí Anglada, periodista dedicat a la política internacional, la seva ponència sobre la relació d’una Catalunya independent amb la resta d’Europa, considerant que des del Govern espanyol “només s’està mostrant una de les possibilitats, la de sortir de la UE, visió que exagera donant-la com a automàtica”, deia el periodista. Tot i així, Anglada considerava que “el fet de pertànyer a la UE sent un país independent depèn de la voluntat política que tingui Catalunya i la força pública dels catalans”.

Anglada afirma que “els tractats no diuen res sobre l’expulsió de la Unió Europea en cas d’independència d’un país integrant”. Considera que des de Madrid “s’obliga als comissaris europeus visitants a dir allò que el Govern espanyol vol que diguin”, i recordava les paraules del president del Parlament Europeu, Martin Schulz, qui durant la seva visita a Espanya el juliol de 2013 afirmava que “quan Madrid demana el missatge que vol i rep com a resposta que és un problema intern que es deu resoldre dins d’Espanya, replica que estem al costat dels catalans”, deia amb veu de Schulz. Aquesta situació fa que, segons Anglada, “es tingui a Espanya una visió distorsionada del que consideren altres països europeus al voltant de la situació actual de Catalunya i l’Estat espanyol”.

El periodista, des de 1976 corresponsal a Orient Mitjà, Itàlia, EEUU, Alemanya i Bèlgica, i guardonat amb el premi Ernest Udina 2011 a la trajectòria europeista, afirma que la situació d’Espanya “és insostenible, doncs és un estat ineficient perquè la casta que la governa és d’herència, no de meritocràcia, i això països com França no ho entenen”, explica, “així com no entenen la no reforma de la Constitució”. Anglada plantejava com a “màxima preocupació” la situació del deute públic espanyol per a països com Alemanya i França, els quals, segons el ponent, “són els més interessats en aquest fet, doncs tenen 35% del deute espanyol”, explicava. “França veu insostenible l’status quo que vol mantenir Espanya, un desequilibri fiscal difícil de mantenir”, comentava.

Pel que fa a la visió d’Alemanya envers una Catalunya independent, el periodista afirma que és una situació “que es troba en el punt de mira per a Angela Merkel, doncs el 55% de les empreses alemanyes situades a Espanya es troben a Barcelona i Tarragona, i interessa que Catalunya segueixi formant part de la Unió Europea”. En aquest sentit, Martí Anglada detallava les bases d’un informe demanat per Merkel al politòleg alemany Kai-Olag Lang sobre la possible secessió catalana, un document que proposa un model com l’establert per al cas de Xipre però a la inversa, és a dir, en el cas d’alguna oposició a l’entrada de Catalunya a la Unió Europea, el sòl català quedaria fora durant un temps però els catalans mantindrien els drets i deures com a ciutadans europeus, un informe que, com destaca Anglada, “permet observar la segona possibilitat que el Govern espanyol ens amaga, la d’una Catalunya independent integrada a la Unió Europea”, afirma.

La conferencia, a càrrec d’Òmnium Cultural del Vallès Oriental, comptava amb la presència de la presidenta de l’organització, Remei Picart, i la responsable de la secció del Baix Vallès, Teresa Pons.

Edicions locals