"Venim a omplir un buit informatiu que pensem que existeix"

El periodista Paco Monja repassa la història de la premsa en paper que ha aterrat a Granollers en els darrers 30 anys

Societat

Granollers

El veterà periodista granollerí Paco Monja oferia un avanç ahir al Museu de Granollers de l'estudi que el Centre d'Estudis de Granollers li encarregava al juny sobre la premsa a la ciutat des de 1982, any en què acaba l'estudi de mossèn Joan Subirà, un referent fins ara. Monja repassava especialment el naixement i el paper de la premsa nascuda a finals del segle passat.

"Venim a omplir un buit informatiu que pensem que existeix". Segon Monja, aquesta és la premisa que tots els mitjans de comunicació que han aterrat en les darreres tres dècades a Granollers han anunciat.

En la seva crònica, el periodista referenciava en primer lloc la publicació Actualitat Comarcal, que va veure la llum de 1982 a 1986, i que per a Monja "continua sent un referent de periodisme valent". Actualitat neixia quan la publicació de referència al Vallès Oriental era la Revista del Vallès, hereva de la falangista Estilo, nascuda el 1940 i impulsada pel Movimiento. Monja que ha estat partícep en totes dues publicacions, definia Actualitat com a un producte "nou, democràtic i plural, amb un equip de joves esntusiastes que feien un periodisme social i compromès, amb reportatges de carrer i vivencials". El 1986 el cansament personal va portar al tancament.

Un altre dels referents granollerins de la premsa tradicional va ser Plaça Gran (1978-1990), un setmanari vinculat a CiU. "De fet, la redactora Montserrat Ponsa era la dona del cap de llista de convergència", recordava Monja, tot reconeixent, però, la feina de la periodista històrica, present entre el públic. Per a Monja, l'obertura de Plaça Gran, un setmanari exclusivament de la ciutat, cap a l'àmbit comarcal va suposar el seu declivi. "Hi faltava viabilitat econòmica i estructura empresarial i periodística", deia.

Seguidament, Monja, vinculat durant anys a La Revista del Vallès, relatava la història de més de 72 anys d'aquesta publicació que tancava l'any passat, una narració que feia emocionar al periodista ponent. "Els treballadors ens preguntàvem si la direcció havia fet tot el possible per evitar el tancament", deia.

Monja també recordava la "batalla als quiscos" entre el Vallès i El 9 Nou, "una editorial d'Osona que deia que no venia a competir, sinó a omplir un buit" el 1989 a tot el Vallès Oriental, excepte Mollet. El periodista recordava que gràcies a aquest projecta la premsa es va professionalitzar: "els periodistes que, fins llavors, feien col·laboracions, comencen a treballar en nòmina".

El veterà periodista deixava per al final de la seva ponència el que anomenava "la premsa amb un sentit llarg, la que no es de venda al quiosc". En aquest apartat posava en el mateix sac tant les publicacions amb més contingut periodístic, com les que primen la publicitat, així com les publicacions municipals i d'entitats en paper, i la premsa digital. Així, l'estudi La premsa a Granollers (1982-2014). Final d'època i d'un model? se centra, de moment, en el model de premsa tradicional creat als anys 80.

L'estudi, que encara està en procés d'elaboració, es publicarà l'any vinent a l'Anuari del Centre d'Estudis de Granollers, que aquest dijous també presentava l'actual número 18, que inclou una desena d'articles i estudis.

Edicions locals