'Vallesos', millor revista de la primera Nit de la premsa en català

El premi, dotat amb 6.000 euros, reconeix la qualitat de la informació i la tasca de recuperació de la memòria històrica de la publicació

Societat

La revista-llibre Vallesos. Gent, terra i patrimoni, impulsada per l'editorial Gent i Terra, ha guanyat el premi a la millor revista catalana en el marc de la primera Nit de les  Revistes i la Premsa en Català, organitzada conjuntament per primer cop per les associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), la de Premsa Comarcal (ACPC) i la de Mitjans d'Informació i Comunicació (AMIC).

Celebrat ahir als Convent dels Àngels de Barcelona i conduït per l'escriptor Màrius Serra, l'acte va ser el primer punt de trobada de més de 500 publicacions que s'editen al país, entre mitjans en paper i digitals. El premi, dotat amb 6.000 euros, va ser recollit pel director de Vallesos, el periodista Vicenç Relats, i l'editor de la publicació, el filòleg Ramon Vilageliu, en nom del conjunt de redactors, fotògrafs i col·laboradors de la revista.
Redescobrir l'ànima del Vallès

El jurat ha valorat la tasca que Vallesos fa per "oferir una informació de qualitat vinculada a la seva àrea geogràfica i a la recuperació de la memòria històrica i el patrimoni en una simbiosi de rigor en els continguts i el disseny". Es tracta d'una publicació semestral que presenta al públic de forma divulgativa el patrimoni vallesà en sentit ampli –des de la història i la cultura popular fins a la natura, el paisatge, la literatura, l’etnologia, tot destacant-ne també persones significatives d’aquests àmbits.

Vallesos glossa el patrimoni vallesà amb el propòsit d'ajudar els vallesans a redescobrir una certa ànima amagada d'aquest territori fortament industrialitzat i residencial, que sovint es considera de poca identitat. El subtítol de la publicació, Gent, terra i patrimoni, i els temes que s’hi tracten, reflecteixen l'esperit evocador i propositiu amb què la publicació es mira el territori vallesà i la seva gent, amb l'objectiu d'ajudar a concebre el Vallès com un espai geogràfic i de patrimoni comú, que difumini la divisòria comarcal administrativa.

 A banda de Vallesos, la primera Nit de les Revistes i la Premsa en català va guardonar també Som Garrigues, com a millor Publicació de Premsa Comarcal; Butxaca, com a la Millor Publicació de Premsa Gratuïta; Auriga, com a la Millor Publicació Digital; Edicions Cavall Fort, a la Millor Empresa Editora; viaempresa.cat, a la Millor Nova Publicació, i a Els negats de l'estany de 1913, de la Revista de Banyoles, per al millor reportatge.

Edicions locals