Granollers pedala impulsa un aparcament de bicicletes a l'espai firal

L'entitat vol aglutinar persones interessades en aquest mitjà de transport, en una cooperativa de treball i d'usuaris

Societat

Granollers

El recinte firal de l’Ascensió tindrà per primera vegada un aparcament habilitat per a bicicletes. Es tracta d’una iniciativa de l’entitat Granollers Pedala, un projecte cooperatiu per impulsar l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport per la ciutat.

El portaveu de Granollers Pedala, Benjamí Aguilar, ha explicat que el pàrquing de bicicletes a l’espai firal és un primer assaig d’una “proposta d’instal·lació d’aparcaments vigilats a llocs estratègics, com estacions de tren, que, de moment, no s’ha pogut tirar endavant”. Així, durant els tres dies de la Fira es veurà com s’acull aquesta iniciativa i si és possible ampliar-la a altres indrets. Al recinte firal hi haurà un mínim de 30 places, que es podrien ampliar en funció de la demanda. “És fàcil d’implementar perquè ja hi haurà la pròpia vigilància de l’espai firal i també hi haurà sempre algú de l’entitat”.

Nascuda fa uns mesos, Granollers Pedala es troba en el procés de donar-se a conèixer i aglutinar persones interessades per, de cara a la propera tardor, poder constituir-se com a cooperativa de treball i d’usuaris.

Ideal per a la primavera
Des de març Granollers Pedala ha iniciat la campanya Biciprimavera, per promoure la familiaritat i ús de la bicicleta com alternativa de transport quotidià per als desplaçaments urbans, tot “acompanyant l’aprenentatge per identificar recorreguts tranquils”, així com sensibilitzar establiments i empreses perquè es plantegin la incorporació de la bici com alternativa de transport de productes. De fet, Granollers Pedala també té una àrea de bicimissatgeria, amb clients com La Magrana (per a qui reparteix cistelles ecològiques) i una gestoria.

Granollers Pedala vol també situar la bicicleta a l’agenda pública i política, en un moment de finalització de l’actual Pla de Mobilitat Urbana 2008-2014. Aguilar explica que quan es va aprovar aquest planejament es van fer alguns carrils bici, però “la concepció és una mica caduca i els trams estan força abandonats”, diu.

“S’han fet reformes a carrers, però no es pensa en la bicicleta, ja no perquè calgui un carril bici, sinó amb la senyalització i aparcaments, per exemple”, detalla. Per això Granollers Pedala voldria, de cara a la revisió del Pla de Mobilitat, poder exercir pressió per tal que hi hagi més infraestructura i algun carril bici que permetrien que “la ciutat, molt bona per anar amb bici perquè no té desnivell, tingui desplaçaments més intuïtius i segurs”.

Accions a curt termini
En el marc de la campanya Biciprimavera, que ja ha inclòs xerrades sobre ciclomobilitat i un taller, Granollers Pedala està elaborant un mapa de recorreguts en bicicleta per Granollers, així com ha trobat la col·laboració de comerços en la campanya, com l’Abacus que va dedicar-li un aparador, i la llibreria La Gralla, que aquest maig inaugura una secció temàtica dedicada al món de la bicicleta. A més, entre les properes accions previstes també hi ha una ruta en bici de descoberta del barri de Palou.

Edicions locals