Alliberades 100 larves de tritó del Montseny

Es tracta d’una espècie en perill d’extinció i amb una única població al massís

Societat

Montseny

El projecte compartit entre el Departament d’Agricultura, el Parc Natural del Montseny, el Zoo de Barcelona i el Museu de Ciències Naturals de Granollers vol recuperar l’espècie catalogada com en perill d’extinció del tritó del Montseny, que només viu en aquest massís. Així, s’acaba d’alliberar un centenar de larves per tal de no perdre-la.

Les larves tenen menys d’un any d’edat i són procedents del Centre de Fauna de Torreferrussa i del Zoo de Barcelona.
 
L’alliberament s’ha portat a terme en dos nous torrents al Vallès Oriental, on l’espècie no hi era present actualment. A més, es tracta d’una prova pilot que permetrà testar la conveniència d’alliberar exemplars de pocs mesos de vida i comprovar si la seva adaptació és major respecte als exemplars alliberats amb uns quants anys d’edat.
 
Per garantir el futur de l’espècie, el Departament de d’Agricultura ha impulsat un pla de conservació conjunt amb la Diputació de Barcelona i la Diputació de Girona, a través del Parc Natural del Montseny i el Museu de Granollers, que inclou accions de gestió de l’hàbitat, seguiment de l’evolució de les poblacions i un programa de cria en captivitat. El programa està coordinat pel Grup de Treball de l’espècie, format per tècnics de les cinc institucions i altres especialistes en l’amfibi. L’alliberament d’aquests darreres setmanes s’emmarca dins del treballs coordinats d’aquest equip de treball.
 
Durant els primers anys del programa s’han obtingut més de 1.000 larves. Els resultats han permès portar a terme uns primers alliberaments d’exemplars. Fins a l’actualitat, s’han alliberat un total de 573 exemplars (431 en la població occidental i 142 en l’oriental). Les prospeccions portades a terme en les noves poblacions creades a partir dels exemplars del programa de cria han permès constatar la supervivència dels exemplars alliberats altres anys. S’ha observat que els exemplars recapturats presentaven unes bones condicions físiques, s’ha detectat alguna femella amb presència d’oòcits a la cavitat celòmica i fins i tot s’ha vist una còpula entre dos dels exemplars alliberats.
 
El descobriment l'any 2005 del tritó del Montseny va suposar la trobada d'una nova d'espècie d'amfibi a Europa. Aquesta és una espècie biogeogràficament exclusiva de Catalunya i, encara més, del Massís del Montseny. La població total no supera els 1.500 exemplars adults.
 

Edicions locals