RTVCardedeu estrena un documental de testimonis sobre la Guerra Civil

Una trentena de veïns expliquen com van viure entre l’any 1936 i el 1939

Societat

Cardedeu

Ràdio Televisió de Cardedeu (RTVC) ha produït amb l’ajuda de l’Associació de Jubilats del municipi i de 157 mecenes un documental en què es recull la memòria oral de la Guerra Civil al poble. Una trentena de testimonis expliquen com van viure els bombardejos i la guerra de 1936-39.

El documental, titulat La Guerra Civil, s’estrenarà dissabte 13 a les 12 h, a l’Esbarjo Verdi. Aquest és el primer de quatre documentals finançats amb una campanya de micromecenatge, que es va engegar per salvar la televisió local, i que formen part de la sèrie Relats viscuts. Memòria Oral de Cardedeu.
 
Tal i com ressalta RTVC, el primer dels documentals que s'ha editat tracta sobre la Guerra Civil. S’hi donen detalls de la crema de l'església de Santa Maria de Cardedeu, tres dies després de l'alçament militar el juliol del 1936; i es recorda l'exili de Marcel·lí Bosch, alcalde republicà de la vila, també hi té cabuda el testimoni d'Andreu Canet, soldat supervivent a la Batalla de l'Ebre. El film recorda els vuit morts durant els bombardejos a Cardedeu els dies 24, 25 i 26 de gener; els refugis del camp d'aviació del Pla d’en Morató, que s'utilitzaven per protegir-se de les bombes i l'entrada dels colpistes el 29 de gener del 1939, que es va anunciar fent repicar l'única campana que quedava a l'església. El relat dels fets s'explica únicament amb la veu dels seus testimonis, entre altres, l'exalcalde de Cardedeu, Ramon Comas.
 
El documental, enregistrat en alta definició, compta també amb una banda sonora inèdita i exclusiva feta pels músics de Cardedeu Marc Maestro i Xavi Fort.
 
Amb la campanya de micromecenatge es van recollir més de 7.000 euros. L'objectiu era donar un impuls econòmic a RTVCardedeu en un moment en què va haver d'aturar les emissions del seu principal programa, el Cardedeu Informatiu, per problemes econòmics. Juntament amb el documental de la Guerra, els mecenes han ajudat a finançar tres documentals més: un sobre el moviment associatiu de Cardedeu sorgit després del franquisme, un altre sobre la vida familiar i l'escola i un sobre l'evolució del municipi a través del testimoni dels set alcaldes vius. La resta de documentals s'estrenaran entre gener i maig de 2015, segons el canal.

Edicions locals